Tweede Kamer: Overal dezelfde steun voor student met beperking

Als student met een arbeidsbeperking kun je een toeslag krijgen van de gemeente waar je woont. Maar de hoogte daarvan varieert behoorlijk. Daar gaat de Tweede Kamer een einde aan maken.
Door Thereza Langeler

De Kamer nam daar dinsdag een motie voor aan van Rens Raemakers (D66), Willem-Jan Renkema (GroenLinks), René Peters (CDA) en Corrie van Brenk (50Plus). De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is er blij mee: ‘Studenten met een functiebeperking krijgen eindelijk weer waar zij recht op hebben, namelijk een eerlijke kans op onderwijs’, volgens voorzitter Carline van Breugel.

Vorig jaar dook de LSVb in de vele gemeentelijke regels en regeltjes rondom studenten met een beperking. Vroeger konden zij aanspraak maken op ondersteuning vanuit het UWV, maar die regeling verviel toen de Participatiewet werd ingevoerd in 2015. Sindsdien is er iets dat ‘individuele studietoeslag voor mensen met een arbeidsbeperking’ heet.

De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gemeenten, die ook de vrije hand hebben in het vormgeven van het systeem. Gevolg: waar je als functiebeperkte student precies voor in aanmerking komt en hoe je dat regelt, is in elke plaats anders.

50 miljoen euro

Zo staat in het LSVb-onderzoek dat functiebeperkte studenten in de gemeente Helmond elke maand 76 euro krijgen, een tiende van het minimumloon. Waarom Helmond voor dat bedrag kiest, wordt verder niet verklaard. In Heerlen moet een student met een beperking het met 31 euro per maand doen, terwijl Zwolle maandelijks 311 euro geeft. Groningse functiebeperkte studenten krijgen 98 euro per maand van de gemeente.

Bovendien bleek uit een rapport van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat van de 53 miljoen die tussen 2015 en 2017 beschikbaar was voor studenten met een arbeidsbeperking, 50 miljoen op de plank is blijven liggen. Reden: de grote verschillen in de hoogte van de toeslag, strenge criteria om ervoor in aanmerking te komen en complexe procedures waarover nauwelijks werd voorgelicht. ‘Ongelooflijk dat studenten die juist een steuntje in de rug nodig hebben, niet het geld krijgen waar ze recht op hebben’, aldus Van Breugel.

Nu gaat de regering werken aan een betere regeling, waarin functiebeperkte studenten in aanmerking komen voor een toeslag van ongeveer 300 euro per maand – ongeacht waar ze wonen. Van Breugel noemt het een belangrijke stap. ‘Zo worden procedures, aanvullende eisen en de hoogte van de toeslag voor alle studenten met een functiebeperking gelijk getrokken.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties