Door Calimero mis je je liefde

Gemakkelijk een collegezaal vinden op je mobiel met Google Maps? Studentenpartij Lijst Calimero pleit ervoor. Maar het is onzin, betoogt Adriaan Duiveman. Want wat is er mis met die andere manier, gewoon iemand vragen? Heb je wellicht ook nog eens een leuk gesprek.

In een Facebookadvertentie kondigt studentenpartij Calimero haar nieuwste plan aan: alle lokalen in RUG-gebouwen moeten op Google Maps. Het is nu makkelijk om te zeggen dat de toekomstige leden van de universiteitsraad zich met minder futiele dingen bezig zouden moeten houden. Zoals een groot debacle in China voorkomen of erop toezien dat het leenstelselgeld correct besteed gaat worden, om maar iets te noemen.

Maar zoals Calimero betoogt in de Facebookadvertentie: ‘Soms zijn het de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.’ Laten we daarom een serieuze blik werpen op het Google Maps-plan. Wat is het grote verschil dat dit plan gaat maken en is dit wel een wenselijk verschil?

Doolhoven

Studenten verdwalen regelmatig in de gebouwen als ze op zoek zijn naar een lokaal. Calimero heeft gelijk als ze stelt dat gebouwen van de RUG doolhoven kunnen zijn. Lokalen zitten verstopt in duistere zijtakken van magische trappenhuizen en ze worden aangeduid met willekeurige cijfer- en letterreeksen. Menig student aan de Letterenfaculteit heeft zich door het lokalenlabyrint van de Harmonie heen moeten puzzelen om 1313.0344 te bereiken. Maar is je mobiel dan het juiste redmiddel?

Want wat is er mis van die andere manier van de weg vinden: het gewoon iemand vragen? Behalve dat deze manier sneller is dan je mobiel pakken, heeft het ook nog een ander belangrijk voordeel: je wordt er gelukkig van.

Gesprek met een vreemde

Psychologen Nicholas Epley en Juliana Schroeder deden een experiment in de metro van Chicago. Ze vroegen forenzen om in ruil voor een waardebon van vijf dollar een gesprek aan te knopen met diegene die naast hen zat. De forenzen die in gesprek raakten met een vreemde, gaven aan dat ze een significant leukere reiservaring hadden dan de controlegroep die geen contact zocht met onbekende medereizigers.

Vergelijkbare onderzoeken tonen hetzelfde aan. Een gesprekje met een vreemde geeft mensen een grote boost in geluksgevoel. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het geluksgevoel bij interactie met vreemden net zo groot is als bij interactie met goede vrienden en bekenden. En wie weet worden die vreemden ook nog eens bekenden.

Minder leuk

Calimero wil dat we straks op onze mobiel de weg vinden naar ons lokaal. Dit is niet alleen minder efficiënt dan de weg vragen aan een onbekende medestudent of conciërge, het is ook minder leuk. Hoeveel toevallige ontmoetingen zullen door deze techniek niet plaats gaan vinden? Hoeveel potentiële vriendschappen, liefdes of simpele glimlachen zullen verloren gaan als we elkaar niet meer gewoon de weg vragen?

Het zijn kleine dingen die grote verschillen kunnen maken, zo beweert Calimero. Kandidaatsbestuurders van Calimero, ik stel voor dat jullie je daarom bezig houden met andere kleine dingen. Bijvoorbeeld met een roekeloos prestigeproject in China, de druk van bezuinigingen op ons onderzoek en onderwijs, en de erbarmelijke kwaliteit van de automaatkoffie.

Adriaan Duiveman, coördinator Research Institute for the Study of Culture (ICOG) en coördinator van het Centre for Digital Humanities

Engels

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties