Financiering Yantai opnieuw onderzocht

De Onderwijsinspectie onderzoekt de manier waarop de RUG de voorbereiding van de Chinese branch campus in Yantai bekostigde. Ook bekijkt de Inspectie de urenverantwoording.
Door Thereza Langeler

Dat zegt woordvoerder Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie. ‘Er is onlangs nieuwe informatie naar buiten gekomen, onder andere in de media.’ Die vormt voor de Inspectie aanleiding om de werkwijze van de RUG nog eens goed tegen het licht te houden, aldus Swane.

Vanaf februari 2015 trof de RUG voorbereidingen om een branch campus te starten in het Chinese Yantai, in samenwerking met de China Agricultural University (CAU). Het Ministerie van Onderwijs had een paar belangrijke voorwaarden gesteld aan het project: de medezeggenschap van de RUG moest met de plannen akkoord gaan, en er mocht geen belastinggeld aan de campus worden besteed.

Uren schrijven

De universiteitsraad maakte in januari van dit jaar bekend niet in te stemmen met ‘Yantai’. De raad stond niet achter de inhoud van de plannen, maar maakte zich ook zorgen over het proces. Zo kreeg de Personeelsfractie signalen dat medewerkers die uren maakten voor het project, niet al die uren konden schrijven.

Studentenpartij DAG vermoedde dat de universiteit boekhoudkundige trucs uithaalde om geld dat eigenlijk publiek was, aan te kunnen merken als privaat. Op die manier zou de RUG via een omweg tóch belastinggeld gebruikt hebben voor het project.

Het universiteitsbestuur hield vol dat alles volgens de regels was gegaan, maar kwam niet met bewijzen, ondanks herhaaldelijke vragen van de raad. Studentenpartij Lijst Calimero had er vlak voor de zomervakantie genoeg van en maakte melding bij de Onderwijsinspectie.

‘Logische stap’

‘Ik zat toen nog niet in de raad, dus ik weet niet precies wanneer de melding gemaakt is. Maar het was ergens in mei’, licht fractievoorzitter Younes Moustaghfir van Calimero toe. Zijn fractie is blij met het onderzoek: ‘Het is goed dat de Onderwijsinspectie de zorgen van de universiteitsraad serieus neemt.’

Ook DAG reageert verheugd. ‘Dit is een logische stap’, zegt Koen Marée, die voor DAG in de universiteitsraad zit. ‘We zien de uitkomst vol vertrouwen tegemoet.’ Marées voorganger in de raad, Jasper Been, is positief verrast. ‘In 2017 zei de Inspectie nog dat het aannemelijk was dat de RUG alles goed had gedaan, dus ik was bang dat ze misschien hun hachje wilden redden.’

‘Geen trucs’

Zelf blijft de RUG zich op die conclusie van 2017 beroepen. ‘Toen heeft de Inspectie de oorsprong van de private middelen getoetst en akkoord bevonden. Er zijn geen trucs uitgehaald, maar er zijn juist vooraf met de betrokken toezichthouders afspraken gemaakt over een ordentelijke verantwoording van de middelen’, stelt de RUG woensdag in een verklaring.

‘Een oordeel vestig je altijd op basis van de vragen die je op dat moment stelt, en de informatie die beschikbaar is’, zegt Swane van de Onderwijsinspectie daarover. ‘We zijn nu een jaar verder, er is nieuwe informatie en die roept nieuwe vragen op.’

Het onderzoek is waarschijnlijk eind 2018 afgerond. De publicatie volgt in januari 2019.

English

19 September 2018 | 19-9-2018, 11:28