OM onderzoekt mishandeling Vindicat

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen stelt toch een strafrechtelijk onderzoek in naar een geweldincident tijdens de ontgroeningsperiode van Vindicat. Daarbij liep een lid van de vereniging ernstig hoofdletsel op.
Door Rob Siebelink

Eerder meldde het OM nog dat het pas naar de zaak zou kijken als er aangifte wordt gedaan. Daar is het nu op teruggekomen. ‘De ernst en de impact van het incident rechtvaardigen het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek’, stelt het OM in een verklaring.

Het aspirant-lid van Vindicat liep in augustus ernstig hoofdletsel op nadat iemand van de vereniging op zijn hoofd was gaan staan. Het onderzoek richt zich op de personen die betrokken waren bij het incident, aldus het OM.

De jongeman zou een hersenoedeem hebben opgelopen, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, meldt Vindicat, maar hij staat nog wel onder medische begeleiding. De studentenvereniging zal ‘volledig samenwerken’ met het OM. De verdachte leden zijn tijdens het onderzoek geschorst.

Vindicat werd maandag opnieuw opgeschrikt door een incident. Mogelijk heeft een lid van de vereniging met een luchtbuks op een Vindicathuis geschoten, meldt Vindicat zelf. Het bestuur heeft betrokkenen ‘dringend geadviseerd’ aangifte te doen bij de politie. Het overweegt ook ‘interne maatregelen’.

‘Normen en waarden’

Naar aanleiding van de ophef rond Vindicat, gaat Albertus Magnus onderzoek doen naar de laatste introductieperiode. Het bestuur heeft opdracht gegeven aan een commissie bestaande uit leden en oud-leden om een ‘gerichte evaluatie en analyse te maken’. ‘De introductietijd zal worden getoetst aan de mission statements van Albertus en de maatschappelijke normen en waarden’, meldt Albertus op zijn website.

Of dat leidt tot een andere vorm van ontgroening of zelfs afschaffing ervan, wil het bestuur niet zeggen. ‘Albertus Magnus vindt het van belang voor de identiteit en cultuur van de vereniging om een introductietijd voor nieuwe leden te behouden.’

Het RUG-bestuur zei vorige week al dat Groningen een ontgroeningsvrije stad moet worden. De universiteit stelt samen met de gemeente en Hanzehogeschool een externe commissie in die erop toe moet zien dat studentenverenigingen niet meer ontgroenen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties