Normaal

Foto Reyer Boxem

Normaal

Die massatentamens in de Aletta Jacobshal zijn altijd stressvol (en niet alleen voor studenten). Maar digitale tentamens zijn dat nog veel meer, ondervindt columnist Casper Albers nu aan den lijve.
Door Casper Albers
21 april om 10:09 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 21 at 10:09 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Afgelopen januari had ik een tentamen voor mijn tweedejaarsvak. Het tentamen was verspreid over twee verdiepingen van de Aletta Jacobshal. Zo’n massatentamen is altijd een stressvolle gebeurtenis, niet alleen voor de studenten.

Je moet zorgen dat van tevoren alle tentamens, antwoordformulieren en vakevaluatieformulieren verspreid zijn over de tafeltjes. Dat was nu een extra uitdaging, want er was besloten dat vier in plaats van drie tentamens op een dag best kan. Daardoor begon mijn tentamen een uur nadat mijn voorganger – op papier – klaar zou zijn.

Mijn voorganger had studenten met extra tijd in een aantal gevallen zelfs een vol uur extra gegeven, dus die papieren werkelijkheid was een werkelijk probleem. Terwijl studenten van een andere faculteit nog aan het ploeteren waren, moesten mijn collega’s en ik al bezig met het uitdelen van alle papieren.

Het was zo goed als onmogelijk om in die periode van de ene naar de andere zaal te lopen: het trappenhuis in de Aletta Jacobshal stond nog voller dan een concertzaal bij een uitverkochte voorstelling. Na afloop van mijn tentamen vond ik nog wat verdwaalde tentamens van mijn collega voor mij.

Twee maanden geleden pleitte de voltallige Universiteitsraad er daarom voor om te stoppen met die vier slots per dag. We hebben onze zin gekregen, maar dit was ook weer niet de bedoeling. Vorige week had ik een online tentamen en ik kan je vertellen: een papieren tentamen kost véél minder stress.

Ik verlang toch terug naar de overvolle trappen in die feloranje doos

Het begint al bij het invoeren van de tentamenvragen in Nestor. Je kan alles in Nestor, behalve snel vinden hoe je het moet doen. Minstens zo ondoorzichtig zijn de communicatiestructuren.

Ik heb geturfd, ik heb voor het tentamen tientallen mailwisselingen gehad met de onderwijsbalie, de examencommissie, de digitaal-toetsen-persoon van de opleiding, de digitaal-toetsen-personen van het ESI, mijn collega-docent en studenten. Ongetwijfeld worden de (communicatie)protocollen na deze eerste tentamenweek verbeterd, maar ik verlang toch terug naar de overvolle trappen in die feloranje doos.

Grote kans dat we volgend jaar nog steeds met ‘het nieuwe normaal’ te maken hebben. (Terzijde: ‘normaal’ is maar een raar woord want beide betekenissen – ‘als norm dienend’ en ‘gewoon’ – zijn nogal verschillend. Wiskundigen houden daar niet zo van, twee verschillende dingen hetzelfde symbool geven, maar binnen de taal is dat blijkbaar normaal.) Het is onwaarschijnlijk dat volgend jaar alle collegezalen en tentamenzalen vol zitten.

Voor komend jaar hebben we het voordeel van langere voorbereidingstijd. Een grootschalig hoorcollege is online goed te doen. Sterker nog, voor veel studenten was het al normaal om het college via de video-opnames op Nestor te volgen.

Online tentamens zijn een ramp, dus die fysiek laten plaatsvinden moet voorrang krijgen boven fysieke colleges. Ik stel voor om alle tentamens dubbel in te roosteren, een maand of twee uit elkaar. Als de eerste tentamenkans niet door kan gaan vanwege een nieuwe tijdelijke lockdown, proberen we het even later gewoon opnieuw.

Dat die extra ingeroosterde kansen alleen kunnen als we naar vijf of zes tentamens per dag gaan: een maand geleden klonk dat onacceptabel, maar nu klinkt het als een vrij ideaal scenario.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties