Noodplan voor huisvesting studenten in de maak [UPDATE]

De gemeente Groningen werkt aan plannen voor noodhuisvesting voor studenten voor het komend academisch jaar. Details kan de gemeente nog niet geven, omdat ze nog in onderhandeling is over kosten en locaties.
Door Megan Embry

‘Er zijn plannen’, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting. ‘Wat we niet willen, is een herhaling van vorig jaar.’ Toen moesten de RUG, de Hanzehogeschool en de gemeente vanwege een kamertekort veel studenten noodgedwongen huisvesten in tenten, een leegstaande school en een hotelboot.

Afgelopen januari gaf RUG-woordvoerder Jorien Bakker aan dat de universiteit, samen met de Hanzehogeschool en de gemeente, zich al aan het voorbereiden was op de toestroom van studenten na de zomer. ‘We hopen deze keer een betere prognose te krijgen van de aantallen’, zei ze toen.

Floor Olijve van de gemeente Groningen zei te verwachten dat de gemeente die voorspelling in april zou hebben. Daarna zou worden besloten of ‘tijdelijke extra opvang voor de zomer nodig zou zijn’.

Naar nu blijkt worden de plannen inderdaad besproken, maar kan de gemeente vooralsnog niets kwijt over wat de noodoplossingen studenten zullen kosten, hoeveel studenten ze zullen kunnen huisvesten of welke locaties gebruikt zullen worden.

Studentprotest

In september 2018 waren honderden studenten nog dakloos en betaalden ze per nacht voor een tent op de Zernike Campus, of sliepen ze bij andere studenten en docenten.

Meer dan honderd studenten deden daarom als protest tegen de universiteit mee aan een ‘sleep-in’ bij het Academiegebouw. Ze stelden dat de RUG niet haar verantwoordelijkheid nam voor het welzijn van de studenten en eisten maatregelen. De universiteit willigde een aantal van die eisen in.

Vorig jaar organiseerde studentenpartij DAG een couchsurfing-actie om internationals aan een dak boven hun hoofd te helpen. Dat gaan ze dit jaar niet weer doen, zegt DAG.

Praten

De RUG weet ook niet hoeveel kamers er beschikbaar zullen worden gesteld op At Home in Groningen, de door de universiteit gesteunde huizensite. RUG-woordvoerder Gernant Deekens meldt dat de RUG samenwerkt met gemeente en Hanze om het kamerprobleem voor studenten op te lossen. Hij zegt ook dat de RUG geen concrete plannen heeft gemaakt voor noodaccommodatie, voor het geval er opnieuw een kamercrisis komt. ‘Nee, dat is het werk van de gemeente.’

Volgens gemeentewoordvoerder Manon Hoiting, verantwoordelijk voor de communicatie over de huisvesting van internationale studenten, is het te vroeg om over vastomlijnde plannen te spreken. ‘We zitten nu in een fase met de Hanze en de RUG waarin we gaan praten over hoe we de studentenhuisvesting willen organiseren’, zegt ze. ‘Binnenkort – misschien over een paar weken – bespreken we hoe we hier met studenten over gaan communiceren.’

Veel van de kamers die momenteel op At Home in Groningen staan, zijn al vergeven. Op de vraag of de gemeente met de RUG en de Hanze samenwerkt om meer kamers aan de site toe te voegen, antwoordde Hoiting dat er plannen zijn om meer kamers toe te voegen.

Onmogelijk

De gemeente stelde afgelopen november dat ze dit jaar noodopvang voor maximaal 750 buitenlandse studenten wil verzorgen. Volgens Hoiting is het onmogelijk om erachter te komen of er dit jaar voldoende kamers op de markt komen, maar ‘we denken wel dat er dit jaar weer noodwoningen nodig zullen zijn. Dat is waarom we hier over gaan praten.’

Volgens At Home in Groningen kunnen studenten het beste al vroeg op zoek gaan naar kamers – drie tot vier maanden van tevoren. Hoiting heeft geen advies voor studenten in het buitenland die nu al op zoek zijn naar een kamer.

Update aanbod studentenhuisvesting

In september 2018 werd geschat dat er per 2020 zo’n 1500 extra studentenkamers aan het toenmalige aanbod zouden worden toegevoegd. De volgende lijst bevat recent opgeleverde projecten voor studenten (waarvan vele specifiek voor internationals) en jonge huurders:

Bij een aantal van deze projecten zijn nog kamers beschikbaar. Velen hebben lange wachtlijsten, waardoor internationale studenten die de komende maanden een kamer nodig hebben er niet veel aan hebben.

Een aantal nog te realiseren projecten:

  • Hoogeweg: 467 appartementen, 231 short-stay appartementen, gepland voor 2020
  • Helix: 160 studio’s, 106 appartementen, gepland voor begin 2020
  • Zwarte Doos: 225 studentenkamers, gepland voor 2021

Update:

Dit artikel is na de eerste publicatie bijgewerkt. Hoewel de gemeente in eerste instantie meerdere keren zei dat ze over een paar weken plannen zou maken voor noodopvang, lichtte ze na publicatie toe dat plannen voor zowel tijdelijke als permanente huisvesting voor internationale studenten al in de maak zijn. De gemeente verwacht de plannen in augustus en september uit te kunnen voeren.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties