Nog steeds op zoek naar een kamer

Het is kamerverhuurder SSH niet gelukt om een betere prijs te bedingen voor de kamers op een hotelboot in de stad. Dat betekent dat honderden buitenlandse studenten aan hun lot zijn overgelaten en zelf een woning moeten vinden.
Door Nina Yakimova en Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Veel van de nieuwe buitenlandse studenten werden op Schiphol begroet door de vriendelijke gezichten van de ‘Movin’ to Groningen’-commissie en op het station door hun ESN-vrienden, maar lang niet iedere nieuwkomer heeft al een dak boven zijn hoofd.

Eerder deze zomer probeerde SSH (Stichting Studenten Huisvesting) de prijs van 1500 euro voor een kamer op een hotelboot naar beneden te krijgen, zodat er genoeg ruimte was voor de buitenlandse studenten. Maar dit is niet gelukt. ‘De boot was helaas te duur’, zegt manager Jolien Stokroos van SSH Groningen.

Huisvestingswet

De boot moest dienen als vervanging voor de 198 kamers van het Diaconessenhouse, dat deze zomer haar deuren sloot. ‘Het is ons helaas niet gelukt ruimte te bieden aan iedereen die zich bij ons ingeschreven heeft’, zegt Stokroos. Ze kan echter niet zeggen wat het verschil is tussen het aantal inschrijvingen en het aantal kamers.

Het verlies van het Diaconessenhouse is niet het enige waar SSH mee te kampen heeft: door veranderingen in de Huisvestingswet van 2015 mag de groep niet meer samenwerken met andere woningbouwverenigingen en potentiële partners.

Student Hotel

Dat geldt niet voor de universiteiten; zij mogen wel overeenkomsten sluiten met derden, zoals het recent geopende Student Hotel. De Hanzehogeschool verwacht meer dan 900 buitenlandse studenten aan het begin van dit semester en heeft tachtig van de 365 kamers in dit hotel gereserveerd, aldus persvoorlichter Steffy Praamstra van de Hanze. RUG-woordvoerder Gernant Deekens zegt dat de universiteit veertig kamers heeft gereserveerd voor promotiestudenten.

Het totale aantal nieuwe buitenlandse studenten aan de RUG is nog niet bekend omdat mensen zich nog kunnen inschrijven, maar er waren donderdagmiddag zo’n 2800 studenten bij de Welcoming Ceremony.

De kamers in het Student Hotel zijn duurder dan de huisvesting van SSH – 635 euro per maand in plaats van (gemiddeld) 385 euro bij de kamerverhuurder – maar de bewoners daar hebben wel extra voorzieningen, zoals een gratis fiets en een restaurant in het hotel. Aurélie Gradwohl, accountmanager bij The Student Hotel, zegt dat ‘zowel RUG- als [Hanze]-studenten kamers boeken die niet door hun instelling gereserveerd zijn.’

Nog altijd op zoek

Ook al zijn er kamers gereserveerd, de prijzen liggen vaak alsnog te hoog voor studenten. Anna Severinenko, aankomend masterstudent journalistiek uit Duitsland, zegt dat de kamers gewoon te duur zijn. Zelfs een kamer in een hostel in de stad met tien bedden kost nog minstens 600 euro per maand, zegt ze.

Severinenko heeft de afgelopen jaren in veel grote Europese steden gewoond, zoals Kopenhagen en Barcelona, maar ze zegt dat ze in Groningen verreweg de meeste moeite heeft om een onderkomen te vinden. ‘Het is echt gestoord’, zegt ze. Ze is dus nog steeds op zoek naar een kamer, maar geeft aan dat ze er nooit van uitging dat de universiteit dat voor haar zou regelen. ‘Ik ging er gewoon van uit dat ik dat zelf ging doen, ook omdat ik niet zo nodig in een huis met heel veel andere studenten hoef te wonen.’

De Trefkoel

Het lijkt er niet op dat het portfolio van SSH binnenkort uitgebreid zal worden: de enige mogelijke vervanging voor het Diaconessenhouse is De Trefkoel, maar die wordt nog verbouwd. In januari 2015 bevestigde SSH dat het nieuwe bouwproject ook ruimte zou bieden aan buitenlandse studenten, maar de verbouwing liep vertraging op vanwege de aardbevingen in het gebied: de plannen moesten worden veranderd om de gebouwen aardbevingsbestendig te maken.

De Trefkoel wordt naar verwachting halverwege 2017 opgeleverd. Tegen die tijd zal SSH nog eens 450 kamers en studio’s beschikbaar kunnen stellen aan buitenlandse studenten. Op het moment heeft SSH 1558 kamers beschikbaar in Groningen. Hiervan zijn er honderdvijftig gereserveerd voor promotiestudenten.

Vraag en aanbod

Er bestaat al jaren een scheve verhouding tussen de vraag naar en het aanbod van kamers voor buitenlandse studenten in Groningen, zelfs allang voordat SSH zich begin 2015 over het aanbod ontfermde. ‘We zijn ons ervan bewust dat – zelfs als de Trefkoel af is – we nog altijd niet genoeg kwalitatieve huisvesting kunnen bieden’, zegt Stokroos. ‘We zijn op het moment aan het bekijken hoe we de oude gebouwen die we van woningbouwverenigingen huren, kunnen vervangen door nieuwe, opgeknapte of zelfs volledig verbouwde panden.’

Deekens herhaalt nog eens dat de universiteit geen verantwoordelijkheid draagt voor de huisvesting van studenten. ‘De RUG maakt het wel makkelijker door onze afspraken met SSH. Als mensen zich op tijd inschrijven, kunnen ze een kamer bij SSH boeken. Als SSH vol is (of als mensen toch besluiten met iemand anders in zee te gaan), dan kunnen ze terecht in de particuliere sector.’ De RUG-woordvoerder zegt dat niet precies bekend is hoeveel studenten de diensten van SSH afslaan. Evenmin is duidelijk hoeveel er nog op zoek zijn naar een kamer.

Warm onthaal

Op dit moment hebben 1295 buitenlandse studenten hun intrek genomen in de kamers die SSH het komende semester aanbiedt: onder hen zijn er driehonderd Hanzestudenten en 908 RUG-studenten. SSH kan weliswaar niet iedere buitenlandse student van onderdak voorzien, maar heeft zich dit jaar wel extra ingezet om de studenten een warm onthaal te bieden. Residence Assistants (RA’s) dragen de zware koffers van de net aangekomen studenten naar hun kamer, waar ze, behalve hun sleutels, ook een SIM-kaart en nuttige informatie over de plaatselijke voorzieningen krijgen.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties