Ontslagregeling kost RUG ruim miljoen

Een nieuwe ontslagregeling kost de RUG dit jaar ruim een miljoen extra. Alleen al de Faculty of Science and Engineering (FSE) zit met een extra kostenpost van 600.000 euro per jaar.
Door Zander Lamme

Volgens nieuwe, universitaire ontslagregels die ingingen per januari 2018 krijgen werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn een vergoeding bij ontslag of het aflopen van hun contract, de zogenaamde transitievergoeding.

Die kosten kunnen flink oplopen. ‘Grosso modo geldt het voor alle promovendi en voor de meeste postdocs’, zegt portefeuillehouder middelen Dick Veldhuis. Die categorieën hebben normaal gesproken een aanstelling tussen de twee en vier jaar. ‘Per persoon zitten wij gemiddeld op zo’n 4100 euro.’

Meer dan een miljoen

De afdeling Human Resources van de RUG liet vorig jaar een raming maken op basis van het ontslag van medewerkers tussen juli 2016 en juli 2017. Daaruit blijkt dat voor de hele universiteit rekening moet worden gehouden met een bedrag van 1,3 miljoen in 2018.

FSE is volgens die raming het meeste kwijt aan de transitievergoedingen: ruim een half miljoen euro. Daarna volgen letteren (130.000 euro), medische wetenschappen (120.000 euro) en economie en bedrijfskunde (100.000 euro). Bij de andere faculteiten komt het verwachte bedrag niet boven de 50.000 euro uit.

Hoewel al in de cao van 2016 was afgesproken dat de ontslagregeling dit jaar zou ingaan, kwam de kostenpost ‘redelijk plotseling op de deurmat terecht’, zegt Veldhuis. ‘Ongeveer eind 2017 hebben we de instituten geïnformeerd, nadat dit vanuit Human Resources was gecommuniceerd.’

Zelf opvangen

Voor science and engineering – met een jaarlijkse begroting van 120 miljoen euro – is zes ton ‘te behappen’, stelt Veldhuis. Maar sommige onderzoeksinstituten voelden zich overvallen. ‘Dat begrijpen we. Maar op sommige projecten houden ze geld over, deze keer moeten ze het zelf opvangen.’

Ook voor letteren is de schade te overzien, zegt Wouter Heinen, die in het faculteitsbestuur over de financiën gaat. ‘Maar het zijn wel weer extra kosten en letteren heeft al moeite om de kosten in orde te krijgen.’

In de toekomst kan een deel van de transitievergoedingen worden opgevangen door de kostenpost op te nemen in de subsidieaanvraag. ‘Je kunt ook in de toekomst zeggen: we willen voor bepaalde projecten geen tijdelijke mensen’, aldus Heinen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties