Navigators houdt geloof in beurs

De Haagse Hogeschool wil geen bestuursbeurs meer geven aan christelijke studentenvereniging Navigators vanwege haar ‘sterk evangeliserende doelstelling’. De Groningse tak van de vereniging is niet bang dat de RUG dezelfde maatregel zal nemen.
Door Peter Keizer / Foto Traci White

Aspirant-leden van de Navigators in Den Haag moeten schriftelijk instemmen met de christelijke grondslag en het evangeliserende doel van de vereniging. Wie daar niet voor tekent, kan geen lid worden. Dat strookt volgens de Haagse Hogeschool niet met haar voorwaarde dat studentenverenigingen in principe toegankelijk zijn voor iedere student. De hogeschool heeft daarom besloten geen beurzen meer aan de vereniging te geven.

Dat riekt naar discriminatie, meent Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. Maar onderwijsminister Bussemaker is het daar niet mee eens. Zij geeft de hogeschool gelijk, ook al gaan de leden niet daadwerkelijk de straat op om het christelijke geloof te verspreiden. De beperkte toegankelijkheid en het statutaire doel van evangelisatie maken dat de vereniging niet aan de voorwaarde voldoet, meent ze.

‘Open vereniging’

Ook de RUG stelt bij het beschikbaar stellen van bestuursbeurzen de eis dat ‘de organisatie in principe toegankelijk’ is voor elke student. Toch maakt de Groningse tak van de Navigators, met 418 leden, zich nog geen zorgen, zegt bestuurslid Daniël Peereboom.

‘We zijn in principe een open vereniging’, zegt hij. ‘Nieuwe leden dienen wel de christelijke grondslag te respecteren, maar je hoeft niet christelijk te zijn. Het is geen voorwaarde om lid te worden’, vertelt Peereboom.

Wel moeten aspirant-leden, net als in Den Haag, schriftelijk instemmen met de christelijke grondslag en het evangeliserende doel van de vereniging. De studentenvereniging heeft een missionair karakter en hanteert als motto: ‘Christus kennen en Hem bekendmaken aan de studenten in Groningen in het eigene van hun cultuur.’

Beurs

De bestuursleden van de Navigators krijgen samen 35 bestuursbeursmaanden, aldus CUOS, de organisatie die voor de RUG en Hanzehogeschool checkt of studentenorganisaties wel in aanmerking komen voor toekenning van bestuursbeurzen op grond van het profileringsfonds. Dat komt neer op zo’n 15.000 euro.

De bestuursleden van CUOS vinden de reactie van Bussemaker interessant, laat een van hen weten. ‘Maar op dit moment kunnen we er niet zoveel mee. Om de drie jaar kijken we welke verenigingen in aanmerking komen voor een bestuursbeurs. Over twee jaar zullen we de Navigators opnieuw beoordelen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties