Navigators blijft zitten

De Navigators Studentenvereniging Groningen (NSG) hoeft voorlopig niet te verhuizen. De vereniging moest de afgelopen weken 300 duizend euro inzamelen om haar kroeg te behouden, en dat is gelukt.
Door Tim Bakker

Donderdag om middernacht werd in de sociëteit van NSG het verlossende woord gegeven: het target is gehaald. Ruim zelfs. Er was drie ton nodig om deze zomer aan de terugbetalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Om dat bedrag op te halen, werden tijdens de pandweken activiteiten georganiseerd en nieuwe waardepapieren uitgegeven.

Het was nog wel even spannend, vertelt Daniël Peereboom, assessor externus van NSG. ‘Maar tijdens de laatste twee dagen zijn er nog ruim honderd waardepapieren uitgegeven’, zegt hij. ‘We wilden voor deze herfinanciering weer minimaal drie ton ophalen, en dat hebben we ruimschoots gehaald. Er zijn nog wat lopende zaken en toezeggingen, dus het definitieve bedrag wordt pas op de eerste borrelavond na de vakantie bekendgemaakt.’

De NSG organiseerde begin december een veiling om geld in te zamelen. Onder het motto ‘Liever kaal in de krant, dan de vereen zonder pand’ beloofden de mannen van het bestuur zich kaal te laten scheren als er voldoende geld werd opgehaald. Dat lukte, en dus moet Peereboom het – net als zijn mannelijke medebestuurders – voorlopig zonder hoofdhaar stellen.

Maar klagen doet hij niet. Het bestuurslid vindt het juist ‘heel fijn’ dat er meer geld is opgehaald dan strikt noodzakelijk. ‘We voelen ons daarin gezegend. Zo kunnen we de grote, langlopende leningen sneller aflossen en inruilen voor kortlopende leningen, dat is voordeliger.’

Feeststemming

De vereniging hoopt in de toekomst steeds minder waardepapieren uit te geven. ‘Volgens onze prognose hebben we over twintig jaar alles afbetaald. Maar voor nu is het gewoon klaar. Iedereen is hier dus in feeststemming’, zegt Peereboom.

De christelijke studentenvereniging kocht bijna vijf jaar geleden een nieuw onderkomen aan de Hardewikerstraat en moest naast de hypotheek zelf nog 300 duizend euro bijleggen. Dat deed ze onder meer door waardepapieren van duizend euro uit te geven voor een periode van vijf, tien of vijftien jaar. Nu de eerste vijf jaar er bijna opzitten, moet een groot deel van die leningen worden afgelost.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties