Mira bevecht zenuwen voor Ban Ki-moon

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd speelt studentenorkest Mira voor een beroemdheid. In mei was het koning Willem-Alexander, woensdag Ban Ki-moon.
Door Silan Celebi

‘Ik ben zo opgewonden. Ik kan vannacht misschien niet eens slapen’, zegt voorzitter Nynke Ariesen van studentenorkest Mira. ‘Het is zo’n eer om voor hem te mogen spelen. Ik kan het me nauwelijks voorstellen dat ik hem echt ga zien en in dezelfde ruimte ben als hij.‘

Het is dinsdagavond en de studenten van Mira oefenen voor hun moment in de spotlights. Nog maar een nacht en dan krijgt immers de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties en huidige voorzitter van de Global Commission on Adaptation (GCA) Ban Ki-moon zijn eredoctoraat. Mira speelt Respect van Aretha Franklin en Freedom van George Michael.

De RUG eert hem voor zijn inspanningen op het gebied van het bevorderen van vrede en het stoppen van de opwarming van de aarde. Het is al het negentiende eredoctoraat voor Ban Ki-Moon.

Perfect

Ban Ki-moon is maar twee uur in Groningen, dus alles moet perfect zijn tijdens de ceremonie. Het is een eenmalige kans, zegt violiste Sarah Boshuizen. ‘Iets waar ik mijn kinderen in de toekomst over zal vertellen.’

Tot het zover is, doen de studenten hun uiterste best hun uitvoering te vervolmaken. Het studentenorkest speelt meestal klassieke muziek. Maar deze keer maken ze een uitstapje naar pop en soul. ‘Het is een totaal ander gevoel’, zegt Nynke. ‘Je ervaart iets heel anders. Maar dat is wel heel opwindend.’

De leden van Mira hebben verschillende muzikale achtergronden. Het orkest is een soort thuis voor veel van de leden. ‘Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Iedereen is gewoon gezellig’, zegt bestuurssecretaris Chris Hartwig.

Zenuwen

Ze voelen de zenuwen allemaal, maar doordat ze samen zijn en elkaar steunen, is het makkelijker om met de stress om te gaan. ‘Maar het zijn gezonde zenuwen’, zegt violiste Floor Verwijs. ‘Je accepteert het gewoon en dan helpen ze je om alert en scherp te blijven.’

En uiteindelijk maakt het ook niet uit of je voor een belangrijke politieke figuur speelt of voor studenten. ‘Het verandert niet hoe je je voelt over de muziek’, zegt Chris.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties