Melding reorganisatie KVI-CART opnieuw uitgesteld

De universiteitsraad wil nog steeds niet positief adviseren over de reorganisatie van versnellerinstituut KVI-CART. Het RUG-bestuur wacht daarom nog een maand met de melding ervan.
Door Thereza Langeler

Dinie Bouwman van de Personeelsfractie wond er geen doekjes om: óf het college van bestuur garandeert dat er geen gedwongen ontslagen vallen, óf haar fractie weigert positief te adviseren over de reorganisatie van het Kernfysisch Versneller Instituut – Centre for Advanced Radiation Technology (KVI-CART).

Die garantie kon collegevoorzitter Jouke de Vries niet geven. Een ruime meerderheid van de universiteitsraad gaf daarop aan meer informatie nodig te hebben, voor ze tot een advies kan komen.

Het werd een herhaling van zetten van de raadsvergadering in januari, toen de melding van reorganisatie ook al op de agenda stond. De raad wilde meer inzicht in de financiële situatie van KVI-CART, omdat het personeel van het instituut die zelf anders afschilderde dan het RUG-bestuur deed.

Ook was er nog te veel onduidelijk omtrent de Faculty of Science and Engineering (FSE) en het UMCG. Die willen eventueel wel mensen en materiaal uit het instituut opnemen, maar hadden daar nog niets concreets over toegezegd.

Realistisch scenario

Inmiddels heeft de raad de financiële informatie ontvangen. Het instituut zit inderdaad met rode cijfers, maar dat komt met name door investeringen die – deels op aandringen van het RUG-bestuur – vanaf 2016 zijn gedaan in de deeltjesversneller AGOR. Bovendien zou de begroting in de toekomst weer in de plus gaan lopen, constateerde Dirk-Jan Scheffers van de Personeelsfractie. ‘Dus om de bestaande financiële problemen op te lossen, lijkt reorganiseren niet echt nodig.’

Het UMCG geeft geen uitsluitsel over het overnemen van onderzoeksgroepen en de deeltjesversneller. En FSE kan de groep astrofysica overnemen, maar wil dat niet beloven voor de groep kernfysica. Voor de personeelsgeleding en de meeste studenten in de raad – alleen De Vrije Student staat wel positief tegenover een reorganisatie – betekent dat te veel onduidelijkheid. Ze willen een onderzoeksrapport van het UMCG afwachten en ‘een realistisch scenario voor waar we naartoe gaan’, aldus Bouwman.

Catch-22

Vicevoorzitter Jan de Jeu van het college van bestuur noemt de huidige situatie ‘een beetje catch-22’. De u-raad wil niet positief adviseren over de melding van reorganisatie voor ze nadere informatie krijgen, maar die informatie kan het bestuur volgens De Jeu pas gaan vergaren nadat het reorganisatieproces in gang gezet is.

Om de toekomst van KVI-CART verder te kunnen onderzoeken, wil het college van bestuur de melding het liefst zo snel mogelijk goedgekeurd krijgen. Door dat te blijven weigeren, gaat de raad ‘op de stoel van het bestuur zitten’, vindt collegevoorzitter De Vries. ‘Natuurlijk moet de universiteitsraad ons controleren, maar niet zelf besturen.’

‘Geen geld verkwanseld’

‘We verschillen hier duidelijk over van mening’, reageerde Bouwman. ‘Wij vinden de situatie gewoon niet voldoende dwingend om af te wijken van de beloften die in het strategisch plan van 2016 aan KVI-CART zijn gedaan. Er wordt geen geld verkwanseld, maar er wordt goed werk gedaan.’

Volgende maand, als de u-raad het rapport van het UMCG heeft kunnen lezen, staat de melding van reorganisatie opnieuw op de agenda.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties