Meer kiezers? Een mailtje helpt

Iets meer dan een kwart van de studenten nam dit jaar de moeite om te kiezen voor de universiteitsraad. Niet dat er niets te kiezen viel, (lees: Yantai) maar het past in een trend: al jaren daalt het aantal stemmers. Hoe valt dit tij te keren?
Door Tjesse Riemersma

Tijdens de bekendmaking van verkiezingsuitslag afgelopen mei staat Rector Magnificus Elmer Sterk er wat verloren bij. De opkomst is namelijk met zo’n twee procent gedaald ten opzichte van 2017 en het is helaas een trend te noemen. Vijf jaar geleden bedroeg het opkomstpercentage nog 31 procent, nu slechts 26 procent.

In de daaropvolgende raadsvergaderingen worden er verschillende boosdoeners aangewezen. De SOG-fractie vindt dat de RUG de studenten onvoldoende op de verkiezingen heeft gewezen. Er hing één enkele banner aan het academiegebouw, waar nota bene de website niet op te vinden was. Daarnaast had de RUG pas op aandringen van Calimero nog twee e-mails verstuurd aan studenten.

Calimero kon zien wat die mails voor gevolgen hadden. Ze had een programma geschreven waarmee ze live het stemmenaantal kon volgen. Henk Jan Wondergem, destijds fractielid, zag de opkomst met sprongen vooruitgaan nadat de universiteit die e-mails had gestuurd.

Verantwoordelijkheid

‘Wanneer de RUG haar digitale infrastructuur inzet, merk je dat het aantal stemmen omhoogschiet,’ zegt Wondergem. ‘In het bereiken van mensen heeft de universiteit dus zeker een verantwoordelijkheid.’

Na alle kritiek belooft het bestuurscollege om het stemsysteem en het verloop van de verkiezingen te evalueren. Vicevoorzitter Jan de Jeu merkt daarnaast op dat de algemene desinteresse over wat er in de raden gebeurt een belangrijk achterliggend vraagstuk is. Oftewel: het is onduidelijk in hoeverre de lage opkomst veroorzaakt werd door slechte zichtbaarheid óf door slappe inhoud.

Nu, een halfjaar later, blijkt uit een rondvraag dat er nog geen grondige evaluatie van de dalende opkomst is geweest. ‘In de aanloop naar de verkiezingen van mei gaan we weer kijken hoe we een goede campagne kunnen maken,’ aldus woordvoerder Jorien Bakker.

Te laat

Volgens enkele fractieleden is dat te laat. ‘Ik had liever gezien dat er direct na de verkiezingen was geëvalueerd,’ laat Bram Omvlee van DAG weten. De fractiepartijen SOG, DAG, Calimero en de Vrije Student nemen daarom zelf initiatief en gaan direct na de volgende verkiezingen enquêtes afnemen bij studenten om inzicht te krijgen in de oorzaken voor de lage opkomst. En in januari staat een brede discussie gepland in de universiteitsraad.

Er zijn ook al ideeën voor verbeteringen. Zo stelt het Centraal Stembureau van de universiteit voor om de stemperiode te verkorten, om zo de aandacht in die periode te intensiveren. Er wordt ook gesproken over het afschaffen van de steunfracties, om daarmee meer aandacht op de inhoud te vestigen.

‘Het is in ieder geval goed dat we in discussie gaan met het bestuurscollege om voor komend jaar te kijken wat anders kunnen doen,´ zegt Omvlee. ‘Ik hoop dat we daar, naar aanleiding van de bevindingen uit ons onderzoek, een jaarlijkse gewoonte van kunnen maken.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties