Studenten
Foto Reyer Boxem

Blijf kalm en zet door

Zo scoor je op meerkeuzetentamens

Kies je altijd het verkeerde antwoord als je moet gokken bij meerkeuzevragen? Met dit handboek haal je geheid een goed cijfer op multiplechoicetesten.
Avatar photo

Door Candela Martínez

20 januari om 16:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:14 uur.
Avatar photo

By Candela Martínez

januari 20 at 16:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:14 PM.

Sommige studenten zijn dol op multiplechoicetentamens. Want zelfs als je je niets herinnert van de stof, weet je in elk geval dat het juiste antwoord sowieso tussen de opties staat. Anderen vinden het maar niks dat je je er niet doorheen kunt bluffen.

Als jij tot het laatste kamp behoort, is het goed om te weten dat je voor een meerkeuzetest een andere studiestrategie nodig hebt dan voor een tentamen met essayvragen.

Houd de lesstof bij

Je vindt het misschien niet leuk om te horen, maar multiplechoicetentamens worden vaak gegeven bij vakken die veel feitelijke informatie behandelen. Dit betekent dat je er maar het beste voor kunt zorgen dat je de studiestof goed bijhoudt. Als je dat nog niet doorhad, is het misschien te laat, nu de tentamenperiode al is begonnen. 

Onthou deze tip dan in elk geval voor de toekomst. Als je de stof leest, de opdrachten maakt en goede aantekeningen maakt, en de informatie ook nog eens regelmatig samenvat, ben je al een flink eind op weg met de voorbereiding voor het tentamen. 

Een andere goede reden om de colleges niet over te slaan, komt van Karen Huizing, psycholoog en studietrainer aan de RUG. ‘De lessen geven je een goed idee van het soort vragen dat gesteld gaat worden. Dan weet je of je op de details moet letten, of dat het meer gaat om het grotere geheel.’    

Als je drie dagen voor het tentamen het hele boek nog in je hoofd probeert te stampen, ga je geheid essentiële details vergeten en termen door elkaar halen. De kennis moet in je langetermijngeheugen zitten, zodat je snel verbindingen kunt leggen.

Oefen veel

Als je de mazzel hebt dat je voorbeeldvragen of oude tentamens tot je beschikking hebt: test je kennis. Niet een keer, maar zo vaak mogelijk. Als je docent ze niet verstrekt, kun je ze misschien vinden op sites als Stuvia en StudeerSnel – mits je ervoor betaalt. 

Wat je ook kunt doen, zegt Huizing, is je proberen te verplaatsen in je docent en je eigen proeftentamen maken. Vraag jezelf aan het eind van elk hoofdstuk: als ik de docent was, wat zou ik hier dan over vragen? Welke vergelijkingen kun je trekken, wat zijn de verschillen en overeenkomsten? ‘Probeer antwoorden te formuleren die relevant en bondig zijn.’ 

Proeftentamens helpen je om verbanden te leggen tussen concepten, terwijl je jezelf ook mentaal voorbereidt op de keuzestress die zo’n lijstje met meerdere antwoorden met zich meebrengt.  

Vergeet niet om verkeerde antwoorden en vergelijkbare concepten op te nemen in je zelfgemaakte tentamen. Sommige vragen zijn bedoeld om te kijken hoe goed je bepaalde concepten begrijpt, terwijl andere je kennis van feiten en specifieke terminologie testen. Ruil daarna jouw vragen met die van je medestudenten, zodat je meer neptentamens hebt om mee te oefenen.  

Wees niet te snel tevreden

Er komt altijd een moment dat je denkt dat je genoeg weet om je tentamen te halen. Misschien ken je niet alles uit je hoofd en zijn sommige ideeën nog wat onduidelijk, maar je overziet het grotere geheel en je denkt dat je er wel bent.  

Veel studenten maken de fout om alleen maar te leren tot ze het juiste antwoord kunnen aanwijzen. Maar de vragen tijdens het tentamen komen niet exact overeen met de stof zoals die tijdens de lessen is behandeld. De context of vraagstelling is vaak net even anders, zodat de docent kan beoordelen of je de stof ook echt begrijpt en of je feitenkennis ook in nieuwe scenario’s kunt toepassen. 

Om er zeker van te zijn dat je meer kunt dan simpelweg het goede antwoord uit vier of vijf opties kiezen, moet je je kennis doorlopend testen. Als je een hoofdstuk hebt behandeld, vat je het samen in je eigen woorden of probeer je het aan een vriend of studiegenoot uit te leggen. Op deze manier leer je de stof op een andere manier kennen.

Verdiep je in het tentamen 

Sommige docenten sturen hun studenten kort van tevoren nog een mail om ze aan het tentamen te herinneren. Grijp zo’n mail aan als seintje om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Mag je het boek erbij houden tijdens het tentamen? Zo ja, ga er dan niet vanuit dat je tijd zult hebben om antwoorden op te zoeken. Markeer de belangrijke pagina’s met briefjes om ze snel terug te kunnen vinden, of schrijf alle essentiële informatie op een blaadje.  

Is het een online tentamen? Zoek dan uit of je maar een vraag per keer kunt bekijken, of dat je door het complete tentamen kunt scrollen. In het eerste geval: moet je elke vraag beantwoorden voor je door kunt naar de volgende? Kun je teruggaan naar een eerdere vraag om je antwoord aan te passen? 

Als je je antwoorden niet meer mag wijzigen, of als je een vraag niet eerst mag overslaan, zorgt dat misschien voor extra stress. En dat kun je nu juist niet gebruiken tijdens een tentamen. Probeer hier dus van tevoren achter te komen, zodat je weet waar je aan begint.  

Blijf kalm en zet door 

Om ervoor te zorgen dat je rustig en gefocust blijft, zegt Huizing, kun je een paar simpele stappen volgen. 

  • Kijk naar het aantal vragen zonder ze te lezen, en bepaald hoeveel tijd je voor elke vraag hebt. 
  • Lees de vraag en formuleer hem in je eigen woorden. Maak aantekeningen als dat mag, want op deze manier activeer je je kennis. Bedenk een eigen antwoord en kijk dan welke van de opties daar het best op aansluit. ‘Beantwoord alle vragen en gok als het nodig is’, zegt Huizing. 
  • Probeer bij de kern van de vraag te komen. Sommige details worden alleen maar toegevoegd om je af te leiden of te verwarren, dus schrap eerst alle overbodige informatie. Bewaar moeilijke vragen voor later: er vijf minuten naar staren helpt echt niet. 
  • Check en check nog een keer! Heb je vragen overgeslagen of verkeerd begrepen? Wijzig je antwoord alleen als je je opeens relevante informatie herinnert die je eerst vergeten was. ‘Het eerste antwoord is meestal het juiste’, zegt Huizing. 

Heb je nog wat extra hulp nodig bij de voorbereiding op je tentamens? De RUG biedt workshops studievaardigheden aan en je kunt een afspraak maken met studietrainers en psychologen zoals Huizing, die je kunnen helpen je vaardigheden te verbeteren.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties