Universiteit

Verbouwing bij sociale faculteit

Meer studieplekken en een mooie kantine

Al ruim anderhalf jaar zit de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen middenin een grootscheepse renovatie van de oude aanbouw van het Heymanscomplex. Hoe gaat het daarmee?


Thijs Fens

Door Thijs Fens

11 februari om 10:41 uur.
Laatst gewijzigd op 11 februari 2020
om 11:20 uur.
Thijs Fens

By Thijs Fens

februari 11 at 10:41 AM.
Last modified on februari 11, 2020
at 11:20 AM.
Thijs Fens

Thijs Fens

Freelancejournalist
Volledig bio
Freelance journalist
Full bio

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de verbouwing ligt op schema. In april wordt het gebouw aan de Grote Kruisstraat opgeleverd, waarna begonnen kan worden met de inrichting. De grote opening is in september, wanneer het nieuwe studiejaar begint.

‘De verbouwing was ook echt nodig’, vertelt Marleen Iemhoff, facility manager van GMW. ‘Het was namelijk erg gedateerd. Zo had het gebouw enkel glas en waren de klimaatbeheersing en de akoestiek niet op orde. Bovendien was het restaurant erg onhandig ingedeeld.’

En dus zitten studenten en medewerkers van GMW nu al dik anderhalf jaar middenin een verbouwing. Er zijn nu minder studieplekken beschikbaar en de kantine is tijdelijk in de fietsenkelder gehuisvest. ‘Dat was een enorm project, maar ik denk dat het een heel mooie oplossing is gebleken’, zegt Iemhoff. 

Podium in kantine

De nieuwe kantine krijgt er ongeveer twintig zitplekken bij en er komt een nieuwe entree, waardoor de kantine niet meer als doorgang gebruikt hoeft te worden. Daarnaast zijn er plannen om in de linkerhoek een podium te bouwen voor evenementen. Iemhoff: ‘Een idee is bijvoorbeeld om picknicktafels te plaatsen die ingeklapt kunnen worden, waardoor ze een podium vormen. Maar daar zijn we nog niet helemaal uit.’

Volgens Iemhoff is het heel belangrijk dat de kantine een connectie heeft met de tuin, waar studenten en buurtbewoners graag zitten. Daarom zijn er grote ramen geplaatst met klapdeuren die open kunnen. Ook de kleurkeuze speelt een rol. ‘We werken met natuurlijke kleuren, zoals groen, geel en grijs. En er komen veel planten in de kantine.’

Het is niet makkelijk om een verbouwing uit te voeren op een plek waar gewerkt en gestudeerd wordt, merkt uitvoerder Tonnie Veltien. ‘Time-management was dan ook één van onze grootste uitdagingen.’ Het boren en slopen wordt altijd ’s ochtends vroeg gedaan. ‘We beginnen om half zeven en tot negen uur kunnen we helemaal losgaan. In de middag doen we dan klussen die minder lawaai maken.’

Studieplekken

Via een houten trap – om in de natuurtinten te blijven – kom je op de eerste verdieping. Hier zijn straks drie statistieklokalen te vinden met vaste computers. Daarnaast zijn er 88 zitplekken en 52 overlegplekken gecreëerd. Ook komt er op de eerste verdieping een loungeruimte waar je koffie kunt drinken. 

Op de tweede verdieping zijn 122 zitplekken. Hier moet serieus en in stilte gewerkt worden. ‘Een heuse leerfabriek dus’, zegt Iemhoff. ‘Je gaat dus eigenlijk van geklets in de kantine beneden naar een beetje rumoer op de eerste verdieping, en totale stilte op de tweede.’

Op beide verdiepingen wordt het klimaat gereguleerd door middel van verwarmde lucht die door het plafond naar binnen wordt geblazen. ‘In principe hoeft er dus geen raam open, maar dat kan wel.’

Is het gebrek aan studieplekken na de verbouwing opgelost? Iemhoff denkt van wel. ‘We zitten al bijna twee jaar zonder studiezalen en ook nu vindt iedereen wel een plekje. De twee verdiepingen zijn nu echt voor de studenten. Voorheen stonden op de tweede verdiepingen overal boekenkasten en rekken. Dat is nu niet meer het geval.’

Overleg met studenten

En er wordt meer gedaan om het de studenten naar de zin te maken. Zo zitten ze over een half jaartje op dezelfde stoelen als in de UB, die destijds gekozen zijn door de studenten zelf. ‘Ik heb veel contact met de student-assessor en ook de voorzitters van studieverenigingen als VIP en Societas betrek ik bij de verbouwing’, legt Iemhoff uit.

Uiteraard is het niet allemaal hosanna. ‘Er wordt heus wel eens geklaagd over geluidsoverlast of ruimtegebrek. En ik had misschien ook nog wel meer budget willen hebben voor het interieur. Maar het is nou eenmaal zoals het is.’

Het meest trots is Iemhoff op de erkers op de tweede verdieping. ‘De manier waarop daar het licht binnenkomt, dat is echt een eyecatcher. Die erkers worden echt de favoriete studieplekken, let op mijn woorden. Daar mag de Student van de Week zitten.’

Foto’s Valeska Schietinger

English