Dossier

Kamernood

Magazine

Loopgraven rond het Rikkers-Lubbershuis

Studenten en buren vechten een kleine oorlog uit in het voormalige woonzorgcentrum Rikkers-Lubbershuis. Zeikerds, die buren? Of hebben ze een punt?

Dagboek uit het tentenkamp

Hoe is het leven in het ACLO-tentenkamp voor internationals? Masterstudent Rafel Fernandez was nieuwsgierig en besloot het zelf te ondervinden.

Diehard in Selwerd I

Jeroen is 41. Al 22 jaar woont hij in studentenflat Selwerd I. Maar nu wil hij toch wel een plekje voor zichzelf.

Kamercrisis verjaagt studenten

Internationals zien af van Groningen, vanwege het kamertekort. Uit een poll van de Ukrant blijkt dat 77 procent van de dakloze internationale studenten de komst naar Groningen heroverweegt.

Wanhopig op kamerjacht

Is de paniek op de studentenkamermarkt overdreven? UKrant volgde drie studenten uit Duitsland, Rusland en Brazilië op hun zoektocht naar een kamer. Deze week vonden ze er allemaal eentje.

Wanhopig op kamerjacht

Het is elk jaar hetzelfde liedje: internationale studenten komen naar Groningen om een nieuwe toekomst te starten. Maar eenmaal gearriveerd, kunnen ze met geen mogelijkheid een kamer vinden.

Nieuws

‘Ik dacht dat het een aardbeving was’

Deze week begon een bouwbedrijf aan een nieuw, futuristisch gebouw vlak naast de containerwoningen aan de Suikerlaan. Dat maakt heel veel lawaai.

Niet voor elke international een stempas

Een onbekend aantal internationals kan bij de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn stem niet uitbrengen. Probleem is dat ze niet staan ingeschreven bij de gemeente.

The Village: Alleen voor college van huis

Aan de Peizerweg verrijst een nieuw onderkomen voor internationals. The Village krijgt niet alleen woningen, maar ook een restaurant, sportfaciliteiten en studiezalen.

Gemeente: betere noodopvang internationals

Bij de start van het nieuwe collegejaar moet Groningen noodopvang hebben met plek voor minstens 750 studenten. De stad wil ook af van de vele shortstaycontracten.

Zíj wonen achter het podium

Grand Theatre is niet de eerste plek waar je aan denkt als je woonruimte zoekt. Toch leven Mollie Jagoe Brown en Leonardo Govoni nu tijdelijk aan de Grote Markt.

Yoeri sleept zijn huurbaas voor de rechter

De 23-jarige student Yoeri Delfstra pakt zijn dubieuze huurbazen aan. Eerst in Leeuwarden. Nu in Groningen.

Internationals betrekken vuile containers

Tweehonderd internationale studenten trokken vandaag in hun verse containerwoningen aan de Suikerlaan. Maar de studio’s bleken niet in topconditie.

‘Alsof de stad me niet wil’

De kamercrisis lijkt zichzelf op te lossen, maar sommige dakloze studenten schrijven zich uit. ‘Ik ben hier al een maand, en nog steeds op zoek naar een kamer.’

‘Zo pakt het publiek de stad terug’

Groningen gaat huisjesmelkers harder aanpakken. RUG-hoogleraar Michel Vols legde daarvoor met zijn onderzoek de basis.

Stress om uitgestelde Suikerlaan

De oplevering van de containerwoningen aan de Suikerlaan is twee weken uitgesteld. Boze studenten moeten nu op zoek naar een tijdelijk onderkomen.

Buren balen van internationals

Internationale studenten in het Rikkers-Lubbershuis zijn bang dat ze eruit gezet worden. Buren hebben een klacht ingediend bij de gemeente wegens geluidsoverlast.

Groningen wil af van slechte huisbaas

De gemeente Groningen wil af van huisbazen die de huurregels aan hun laars lappen, met een nieuw soort vergunning. Verhuurders maken zich zorgen.

RUG moet trots zijn op kritische student

Wat de universiteitsraad niet voor elkaar kreeg, bleek wél mogelijk toen honderd studenten het Academiegebouw donderdag bezetten.

English