Dossier

Kamernood

Magazine

Dagboek uit het tentenkamp

Hoe is het leven in het ACLO-tentenkamp voor internationals? Masterstudent Rafel Fernandez was nieuwsgierig en besloot het zelf te ondervinden.

Diehard in Selwerd I

Jeroen is 41. Al 22 jaar woont hij in studentenflat Selwerd I. Maar nu wil hij toch wel een plekje voor zichzelf.

Kamercrisis verjaagt studenten

Internationals zien af van Groningen, vanwege het kamertekort. Uit een poll van de Ukrant blijkt dat 77 procent van de dakloze internationale studenten de komst naar Groningen heroverweegt.

Wanhopig op kamerjacht

Is de paniek op de studentenkamermarkt overdreven? UKrant volgde drie studenten uit Duitsland, Rusland en Brazilië op hun zoektocht naar een kamer. Deze week vonden ze er allemaal eentje.

Wanhopig op kamerjacht

Het is elk jaar hetzelfde liedje: internationale studenten komen naar Groningen om een nieuwe toekomst te starten. Maar eenmaal gearriveerd, kunnen ze met geen mogelijkheid een kamer vinden.

Nieuws

Stress om uitgestelde Suikerlaan

De oplevering van de containerwoningen aan de Suikerlaan is twee weken uitgesteld. Boze studenten moeten nu op zoek naar een tijdelijk onderkomen.

Buren balen van internationals

Internationale studenten in het Rikkers-Lubbershuis zijn bang dat ze eruit gezet worden. Buren hebben een klacht ingediend bij de gemeente wegens geluidsoverlast.

Groningen wil af van slechte huisbaas

De gemeente Groningen wil af van huisbazen die de huurregels aan hun laars lappen, met een nieuw soort vergunning. Verhuurders maken zich zorgen.

RUG moet trots zijn op kritische student

Wat de universiteitsraad niet voor elkaar kreeg, bleek wél mogelijk toen honderd studenten het Academiegebouw donderdag bezetten.

Student van tent naar school [UPDATE]

De tenten op het ACLO-terrein worden uitgeruimd en afgebroken. De studenten die er sliepen, hebben ander verblijf aangeboden gekregen.

Bezetting ten einde na akkoord

Na ruim acht uur is het studentenprotest onder leiding van DAG en ROOD ten einde. Studenten en RUG zijn het eens geworden over de eisen.

‘What do we want? Housing!’

Meer dan honderd studenten hielden donderdagavond de trappen in het Academiegebouw bezet. Ze protesteerden tegen de kamercrisis in Groningen.

Kamernood: Goede bedoelingen werken niet

Toen vorig jaar de kamernood voor internationals uitmondde in protesten, was iedereen het eens: dit mag niet nog eens gebeuren. Maar wat is er veranderd?

Een dakloze over de vloer

Gijs Altena komt voorlopig niet meer thuis in een lege kamer. Deze maand houdt de Ierse Shea Casby hem gezelschap. Drie dagen geleden waren ze nog vreemden voor elkaar, maar nu zijn ze vrienden.

Video #3: Stug volhouden in de tent

Masterstudent Rafel Fernandez (27) uit Barcelona heeft zijn tweede nacht in het tentenkamp overleefd. Tijd voor een frisse douche en een paar biertjes met lotgenoten.

‘Makkelijk praten’

De opinie van Pieter Polhuis over de kamercrisis bevat een hele reeks rare redeneringen, stelt Thomas Ansell. ‘Hij zou ten minste kunnen proberen zijn beweringen te onderbouwen.’

ACLO-tenten vanaf nu gratis [UPDATE]

De RUG en Hanzehogeschool hebben besloten geen vergoeding meer te vragen voor een verblijf in het ACLO-tentenkamp voor dakloze internationals.

Video #2: De nacht in het tentenkamp

Masterstudent Rafel Fernandez (27) uit Barcelona overnachtte in het tentenkamp bij de ACLO. Dit was zijn dinsdag.

English