Universiteit

Een visioen in oranje, rood, wit en blauw

Deze taart won de UKrant-bakwedstrijd

Bakken blijkt een populair tijdverdrijf op Woningsdag: de bakwedstrijd van UKrant leverde dertig inzendingen op. Paulien Versteeg-Schoonoort werd tot onbetwiste winnaar uitgeroepen met haar indrukwekkende rood-wit-blauw-oranje ‘dripcake’.
Avatar photo

Door Saskia Jonker

29 april om 9:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:15 uur.
Avatar photo

By Saskia Jonker

april 29 at 9:57 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:15 PM.

Mocht het met die academische carrière niets worden, dan ligt er voor veel medewerkers en studenten van de RUG altijd nog een toekomst als banketbakker in het verschiet, kunnen we concluderen. Het niveau van de inzendingen voor de bakwedstrijd van UKrant lag hoog en dus had de jury er nog een hele kluif aan om tot een top 5 te komen. 

Omdat het een virtuele wedstrijd was, kon de jury de baksels helaas niet proeven. Maar we keken niet alleen naar het uiterlijk van de taarten: originaliteit en recept wogen we ook mee. Zo waren we erg gecharmeerd van de ‘blauw bloed’-taart van geneeskundestudent Laura van Ravenstein, met de anatomie van het hart als decoratie er bovenop. En ook van de oranje poffert van Jelmer Coenrady werden we blij.

Er waren ook veel inzendingen van internationale studenten en medewerkers die zich hadden verdiept in de Nederlandse oranjeliefde. Giovanna Feraco bakte een brownie, geïnspireerd door de Nederlandse volksaard: ‘Hard van buiten en zacht van binnen, met uitgesproken en contrasterende smaken.’ Sarah Grace See maakte zelfs een compleet feestmenu, met koningskrab, koningsgarnalen, coquilles en als toetje aardbeiencake. 

Maar omdat we uit al die leuke inzendingen toch een selectie moesten maken, vielen zij helaas niet in de prijzen. De vijf cakes die er volgens de jury het meest uitsprongen vind je hieronder, plus eentje extra. Alle winnaars krijgen een kadobon van toetjescafé TOET aan het Gedempte Zuiderdiep.

1Oranje boven – dripcake

De jury hoefde uiteindelijk niet lang na te denken over wie de winnaar van de bakwedstrijd werd: Paulien Versteeg-Schoonoort, medewerker van de PhD Scholarship Desk. Met haar Instagramwaardige ‘Oranje boven’- dripcake ‘kan ze zo meedoen aan Heel Holland Bakt’, noteerde de jury. Voor wie zich ook aan deze cake wil wagen, staat het recept hieronder.

Lees hier het recept

Oranje boven’-dripcake

Door Paulien Versteeg-Schoonoort

Ingrediënten biscuitdeeg:

  • 7 eieren (maat m)
  • 200 gr suiker
  • 200 gr bloem
  • ⅓ tl zout

Ingrediënten botercrème:

  • 300 gr ongezouten roomboter
  • 680 gr poedersuiker
  • 4 eetlepels volle melk
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Kleurstoffen: rood, blauw en oranje

Overige ingrediënten: 

  • Sinaasappelmarmelade
  • Sprinkels
  • Dip ’n Drip wit van Funcakes
  • Klontje roomboter voor het invetten van de springvormen

Benodigdheden:

  • Taartkarton
  • 2 springvormen van 20 cm
  • Schraper
  • Spatels
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje 1M
  • Schaar
  • Keukenmachine of mixer
  • Zeef
  • Keukenweegschaal
  • Taartsnijder of mes
  • Schaaltjes en mengkommen
  • Meerdere eetlepels


Zo maak je de taart:

Voordat je begint met het maken van de taart: vet twee springvormen met een diameter van 20cm in en verhit de oven voor op 180°C.

Dan maak je eerst het biscuit van de taart. Mix de eieren en de suiker tot een luchtig mengsel. Zeef de bloem boven het mengsel en voeg het zout toe. Spatel dit voorzichtig door elkaar heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Verdeel dit biscuitdeeg over de twee springvormen. Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 30 minuten. Met een satéprikker kan je controleren of het biscuit gaar is. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Laat de biscuit afkoelen en maak ondertussen de botercrème.

Voor de botercrème heb je zachte boter nodig (op kamertemperatuur). Doe deze zachte boter in een kom en mix dit tot een luchtige en smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Wanneer het een mooie egale crème is voeg je de melk en het vanille-extract toe. Hierna nog een paar minuten goed mixen.

Dan kan je gaan beginnen met het maken van de taart. Als het biscuit goed is afgekoeld, dan kunnen ze beide doorgesneden worden zodat je vier lagen biscuit hebt. Doe een klein beetje botercrème op het taartkarton waar de taart op komt, zodat de taart er niet af zal glijden. Leg vervolgens de eerste laag biscuit erop. Spuit hier een laag botercrème op en strijk dit glad met een spatel. Doe op de botercrème een klein laagje sinaasappelmarmelade. Leg vervolgens de volgende laag biscuit hier bovenop. Herhaal dit totdat je de vierde en laatste laag biscuit erop legt. Bekleed vervolgens de hele buitenkant met een dun laagje botercrème. Schraap de overtollige botercrème van de zijkant en de bovenkant af en zet de taart in de koelkast.

Vervolgens verdeel je de overgebleven botercrème gelijkmatig over vier schaaltjes en voeg je in drie schaaltjes (wit hebben we immers al) een andere kleurstof toe totdat je de gewenste kleur hebt; rood, blauw en oranje. Doe vervolgens de rode, witte en blauwe botercrème elk in een aparte spuitzak. Voor de oranje botercrème doe je onderin de spuitzak spuitmondje 1M en spatel je vervolgens de oranje botercrème in de spuitzak. 

Nu is het tijd om de taart de kleuren van de Nederlandse vlag te geven. Je haalt de taart weer uit de koelkast en knipt de punten van de spuitzakken met rode, witte en blauwe botercrème af. Spuit vervolgens onderaan de taart drie banen blauwe botercrème rondom. Hierna spuit je boven de blauwe banen drie banen witte botercrème. En als laatste spuit je drie rode banen botercrème boven de witte banen.

Op de bovenkant van de taart spuit je tevens een laag rode botercrème. Met de schraper ga je vervolgens langs de zijkant totdat deze rondom glad is. Als laatste maak je de bovenkant glad. Als je tevreden bent met de buitenkant van de taart, dan kan de taart weer in de koelkast. Het is belangrijk dat deze goed koud is voordat je de drip op de taart doet.

Zodra de taart koud is, kan je de drip gaan maken. Hiervoor doe je een halve pot Dip ’n Drip in een magnetronbestendige kom. Dit laat je warm worden in de magnetron op 340 Watt voor ongeveer 1 minuut. Zodra de drip warm en zacht is, dan kan je de oranje kleurstof toevoegen. Als de kleur naar wens is, dan doe je de drip in een spuitzak. 

Je haalt de koude taart weer uit de koelkast. Van de spuitzak met de oranje drip knip je een klein puntje van de zak af. Nu kun je de drip op de rand van de taart gaan spuiten. Voor een langere drip spuit je een grotere hoeveelheid drip dan voor een kortere drip. Je maakt drips totdat je rondom de taart bent.

Na het spuiten van de drip maak je toefjes met de oranje botercrème bovenop de taart. En om het helemaal af te maken strooi je er nog flink wat rode, witte, blauwe en oranje sprinkels op. 

En dan is het tijd om te proeven! Maar eerst een foto!

Sluit recept

2Sinaasappelcheesecake

Calvin Chan maakte een plaatje van een sinaasappelcheesecake, met een bodem van koekkruimels en pistachenoten. Kan zo in de winkel verkocht worden, vond de jury. Het is een luchtige cheesecake in Japanse stijl, schrijft Calvin, die niet in de oven gaat. De Nederlandse vlag van aardbeien, botercrèmeglazuur en bosbessen maakt het helemaal af.

3Kroontjescake en macarons

Claudi Reinicke en haar vriendin Peia staken veel werk in hun vrolijke inzending: ze bakten rood-wit-blauwe macarons, oranje macarons in de vorm van een kroontje en een rood-wit-blauwe advocaatcake met een kroontje van oranje cake. En dan was de advocaat ook nog eens zelfgemaakt: respect. 

4Sinaasappel-mandarijntaart

Annemarie van der Vegt zond een foto in van haar sinaasappel-mandarijntaart met zelfgemaakte sinaasappelcurd, oranje botercrèmeglazuur en versiering in rood, wit en blauw. ‘Hopelijk kunnen jullie je voorstellen hoe fris en luchtig de taart smaakte’, schrijft ze: dat kunnen we!

5Zweedse prinsessentaart

Met een beetje hulp van een kleine superheld maakte Maaike Moltzer deze veganistische versie van de traditionele Zweedse prinsessentaart, ‘omdat de drie prinsessen en onze studenten de toekomst zijn’. Originele insteek, vond de jury: Willem-Alexander krijgt al genoeg aandacht. De marsepeinen roosjes in rood, wit en blauw geven er nog een Nederlands tintje aan.  

Aanmoedigingsprijs

Nee, het is niet de fraaiste cake die we in onze mailbox kregen. Maar dat we een extra aanmoedigingsprijs moesten instellen speciaal voor Marion en Jody Wijering, daar waren we het snel over eens. Hun ambitieuze Martinitoren van tompouce-ingrediënten kreeg als titel: ‘Ideeën zijn soms beter dan de uitwerking’. Wij zeggen: blijf proberen!

En natuurlijk danken we alle overige deelnemers aan deze bakwedstrijd. Benieuwd naar de andere fraaie baksels? Bekijk een selectie hieronder.

https://www.instagram.com/p/B_ji84MDiNb/?utm_source=ig_web_copy_link

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties