Universiteit

Studenten mijden RUG-hap

Het kantine debacle

Studenten mijden op grote schaal de RUG-kantines. De helft neemt liever zijn eigen lunchpakket mee, 40 procent besteedt zijn geld liever ergens anders. Dat blijkt uit een peiling van de Universiteitskrant.
Door Tatiana Coba / Foto’s Christien Boomsma

Wat kan er beter volgens de studenten?

Betere prijzen

Meer variatie in keuze van warme maaltijden

Meer keuze in veganistische en vegetarische maaltijden

Waarschuwingsetiketten voor studenten met allergiën (die het momenteel niet riskeren om in een RUG-kantine te eten)

Bijvullen. Studenten die later op de dag eten, treffen een lege kantine

Karabbe Das strooit komijnzaadjes in een pan met hete olie. Zodra ze splijten, voegt ze wat blokjes verse paneer, kurkuma en chili toe. Ze bakt tomaten en uien tot ze een beetje smeuïg zijn en strooit koriander over het geheel. De lunch voor de Indiase student is klaar.

Karabbe is niet de enige die iedere ochtend wat slaap opoffert om een lunchpakket klaar te maken. De UK hield een peiling onder vierhonderd studenten en sprak met veel mensen – zowel Nederlandse als internationals. Meer dan de helft maakt liever thuis een lunchpakket dan dat ze lunchen in de kantine van de RUG.

Wat er aan het eten mankeert? ‘Het is gewoon smerig en belachelijk duur. Er is alleen maar brood, soep, of gefrituurde snacks’, zegt Italiaanse masterstudent Francesca Cadoni.

‘Slecht tot zeer slecht’

Zes maanden geleden verlaagden de kantines hun prijzen, maar nog steeds vindt dan 57 procent van de respondenten deze ‘slecht’ of ‘zeer slecht’. Over de variatie in het aanbod zegt 40 procent hetzelfde.

Bijna 35 procent van de respondenten zegt nooit in een RUG-kantine te eten. In plaats daarvan besteden veel studenten – meer dan 40 procent – hun lunchgeld liever in de supermarkt, in een eetcafé, of zelfs aan illegale WeChat groepen, zoals honderden Chinese studenten die dagelijks hun verse maaltijden stiekem op de Zernike Campus bestellen.

Meer dan 60 procent van de respondenten zegt dat ze liever eten zouden kopen van iemand zonder vergunning als het beter en goedkoper was dan in de kantines.

Wat opvalt, is dat studenten geen problemen hebben met de kwaliteit van het eten in de kantine; 80 procent beoordeelt het eten als ‘redelijk tot goed’.

Hoge prijzen

Maar goed eten zou niet zo duur moeten zijn, zeggen de studenten. ‘Elke dag naar de kantine gaan is gewoon te duur. Kantines moeten betaalbaar zijn en het dagelijks leven van studenten juist gemakkelijker maken’, schreef een respondent.

De warme maaltijd van de dag op Bernouilliborg kost 5,50 euro, of er nou wel of geen vlees in zit. Deze maand was het vegetarische ‘alternatief’ voor vis en patat: uienringen met patat en salade.

In Duitsland kreeg ik voor 2,50 euro een royale warme maaltijd. Hier krijg ik er een kopje koffie voor

‘In Duitsland kreeg ik voor 2,50 euro een royale warme maaltijd. Hier krijg ik er een kopje koffie voor. Er is wel een Albert Heijn met een gevarieerd aanbod, maar dat is ook heel duur’, zegt PhD student Monique Bernandes.

‘In Finland kun je een warme lunch krijgen voor twee euro, maar hier is een broodje kaas al één euro. De prijzen zijn buitensporig hoog’, schrijft een andere student.

Weinig variatie

Het gebrek aan variatie is een veelgehoorde klacht. Vegetariërs en veganisten hebben zelden iets te kiezen. ‘Het is altijd precies hetzelfde en geen echte maaltijd. Bij lunchvergaderingen met collega’s neem ik altijd mijn eigen lunch mee, zodat ik geen saaie boterham van de kantine hoef te eten’, zegt RUG-medewerker Mel Schnijderson. Ze gaat nog liever naar een duur eetcafé in het centrum dan naar de Harmoniekantine.

De Indiase studente Veena Suresh is het daar mee eens. ‘Het is elke dag hetzelfde eten. Als veganist drie euro betalen voor een paar plakken brood, wat tomaat en plakjes komkommer? Best prijzig, als je het mij vraagt.’

Vooral internationale studenten zijn teleurgesteld door het gebrek aan variatie. De typisch Hollandse koude lunch met een broodje kaas en melk of yoghurt, laat gewoon wat te wensen over.

Warme maaltijd

‘De lunch in Colombia is altijd een warme maaltijd. Die bestaat uit soep, salade, eiwitten en koolhydraten zoals rijst of aardappelen. Dit alles in combinatie met biologisch fruitsap, plus een toetje en koffie na’, zegt PhD student Edgar Yañez, weemoedig.

‘Een Indiase lunch is warm, en heeft rijst als basis, dus dat is nogal een verschil. Maar ik verwacht niet dat dat hier aangeboden wordt, ik zou alleen liever willen dat de broodjes en de soep niet zo duur waren’, zegt Suresh.

Zelfs Nederlandse studenten zijn niet onder de indruk van de opties in het aanbod van de kantine, en maken in plaats daarvan zelf hun lunchpakket. ‘Wat is er mis met je eigen lunch maken en meenemen?’, vraagt Groninger Arjan Undernetha onder een reeks negatieve commentaren op Facebook over het eten op de universiteit. ‘Beter kun je niet krijgen. Zelf neem ik altijd mijn Griekse yoghurt mee, met fruit, noten, zaden en wat muesli.’

De universiteit is heel internationaal, maar de kantine is dat absoluut niet

‘Heerlijk’, antwoordt Cadoni. ‘Maar in de meeste landen is dat het ontbijt. Als je geen tijd hebt om zelf iets klaar te maken, is het fijn als een universiteit goed voedsel biedt dat niet schandalig duur is en ook tegemoet komt aan internationale studenten’, zegt ze. ‘De universiteit is heel internationaal, maar de kantine is dat absoluut niet.’

Slechte recensies

Op 2 januari 2018 huurde de RUG een externe cateraar in: Beijk-Chef Serveert. Al aan het einde van de maand hadden studenten een online petitie opgezet waarin ze betere prijzen, hogere kwaliteit, grotere hoeveelheden, en langere houdbaarheid van producten eisten.

De cateringservice beloofde prijsaanpassing, grotere porties, en meer variatie in het veganistische en vegetarische aanbod. ‘Op verzoek van medewerkers en studenten komen de saladekommen terug. Er komen grotere bekers voor sinaasappelsap en smoothies, en dat geldt ook voor de cappuccinobekers voor Illy koffie’, zo luidt het antwoord op de petitie, op de website van de RUG.

Sommige prijzen voor algemene producten – zoals fruit en boterhammen – werden inderdaad verlaagd, meestal tussen de vijftien en dertig cent. De ‘waterige soep’ bleef één euro. Maar ondanks deze aanpassingen zijn de studenten nog steeds niet tevreden.

‘Vorig jaar bij de oude cateraar had je een dubbele boterham met geweldige veganistische kaas, en lang niet zo duur als de boterhammen die ze nu verkopen’, zegt Suresh.

Algemeen probleem

De RUG is niet de enige Nederlandse universiteit die te maken heeft met kritiek op middelmatig kantinevoedsel. Vier jaar geleden onthulde een tevredenheidsonderzoek aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam (EUR) dat bijna niemand tevreden was over het eten.

EUR-woordvoerster Sandra van Beek zegt dat de universiteit direct op de verrassende uitkomst reageerde, door een betere cateringservice in te huren. Dat heeft geholpen. ‘In Rotterdam zijn op dit moment geen klachten over het eten’, zegt Van Beek.

Zal de RUG ooit een soortgelijke enquête houden? Woordvoerder Jorien Bakker zegt van wel. ‘Beijk-Chef Serveert heeft al een tevredenheidsonderzoek gepland. Ze beginnen de komende weken, nog voor de zomervakantie. En in de herfst gaan we alles op een rijtje zetten.’

Tot die tijd telt de Facebookpagina Food and drinks University of Groningen 1.3 van de vijf sterren, en heeft het catering bedrijf Beijk-Chef Serveert met één ster een nog lagere beoordeling.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties