Studenten

Orde in de chaos

De beste studieapps

Er zijn ontelbaar veel applicaties om je te helpen bij de studie. Iedere student gebruikt wel iets om informatie te vinden, bestanden te delen, samen te werken, te leren voor tentamens of zorgvuldig te plannen. Maar wat zijn nou de beste studieapps? De UK en studenten van de RUG zetten ze op een rijtje.
Tekst en foto’s Menno van der Meer

1

Todoist

Als je studeert, werkt, bij een vereniging zit en ook nog eens probeert te sporten, is een beetje overzicht wel handig. De beste app om structuur aan te brengen in je dagelijks leven is takenmanager Todoist. Het is simpel, overzichtelijk en functioneel. Bovendien is het te gebruiken op al je toestellen en platformen en kun je het koppelen aan vrijwel alles dat er op het internet bestaat.

Todoist is ook nog eens leuk. Het geïntegreerde karmasysteem daagt je uit om je taken op tijd uit te voeren en je doelen te behalen. Voor je productiviteit word je beloond met karmapunten. Niet eerder was een takenlijstjesapp zo compleet en toegankelijk. Je kunt voor 31,99 euro upgraden naar premium, maar een student heeft absoluut genoeg aan de gratis versie. Alternatieven zijn Evernote, Google Keep en Any.do.

2

Forest

Met een smartphone in de buurt is afleiding nooit ver weg. Maar Lotte Stelpstra heeft een app die haar dwingt om geconcentreerd te studeren: Forest. In de app stel je in hoe lang je gefocust wilt blijven – van tien minuten tot twee uur. Als je dan op ‘plant’ klikt, gaat er een zaadje in de grond. Dat zaadje groeit uit tot een boom, tenzij je de app verlaat: dan sterft het boompje. Zielig! Lotte gebruikt de app nu ongeveer een jaar en heeft al een heel bos bijeen gespaard.

 

 Lotte Stelpstra (tweedejaars rechten)

3

Google Drive

Ja, natuurlijk ken je Google Drive al. Maar qua cloudopslag is het voor RUG-studenten echt verreweg de beste optie. Velen gebruiken Dropbox, maar met een gewoon account kun je daar maar twee gigabyte op kwijt. Studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft zo zijn voordelen en een daarvan is dat er geen limiet zit op de opslagcapaciteit van Google Drive via je RUG-mail.

Samenwerken is ook heel makkelijk in Google Drive. Voor groepsprojecten is het ideaal. Je kan met meerdere gebruikers tegelijkertijd in hetzelfde document werken, waarbij er in de kantlijn ruimte is voor discussie. In de drive kun je Google Docs, Sheets, Slides, Forms, Drawings, Maps en Sites maken. Verder kun je ook ieder type bestand uploaden. Mocht je bij deze dienst van Google echter inzitten over je privacy, dan is Sync.com wegens vergaande encryptie een veilig alternatief voor je online opslag.

4

Memrise

Veel studenten proberen via apps andere talen te leren. Bekend is Duolingo, maar Zyon Kollen geeft de voorkeur aan Memrise. Hij is een echte polyglot en leert momenteel Chinees en Arabisch. Duolingo biedt maar een cursus per taal en is volgens Zyon te veel gericht op korte zinnetjes en meerkeuzevragen. Memrise is beter voor het stampwerk, heeft geen reclame en biedt de mogelijkheid om zelf cursussen in te voeren. Bovendien sluiten taalcursussen in boeken vaak aan op die van Memrise.

 

Zyon Kollen (volgt een taalcursus Arabisch)

5

iCal of Google Calendar

Een goede en overzichtelijke kalender is goud waard. Aan te raden zijn iCal en Google Calendar. En je hoeft lang niet altijd iets handmatig in te voeren. Zo kun je de roosters van de RUG gewoon downloaden. Klik op ‘iCal’ en integreer het .ics-bestand in je agenda.

Als je slim bent, koppel je de agenda ook meteen aan een takenmanager als Todoist. Als je dan in Todoist of in je agenda een wijziging doorvoert, wordt de boel gewoon weer gesynchroniseerd. Scheelt weer schrijven en krassen.

6

Quizlet

Voor flink wat tentamens is het noodzakelijk om definities te kennen en theorieën te begrijpen. Viktoria Likhtina gebruikt daarvoor Quizlet: een app met zogenaamde flashcards die omdraaien als je erop klikt. Aan de ene kant staat dan bijvoorbeeld een woord en aan de andere kant een definitie of omschrijving. Een vriend van Viktoria had voor een vak een eigen cursus ingevoerd en die gedeeld. Mede dankzij Quizlet heeft Viktoria dat tentamen gehaald. Alternatieven voor Quizlet zijn Tinycards, Flashcards+ en AnkiApp.

 

Viktoria Likhtina (tweedejaars economics and business economics)

7

Wolfram Alpha

Je hebt zoekmachines en je hebt Wolfram Alpha. Bij iedere zoekterm komen in Wolfram Alpha de meest indrukwekkende grafieken, tabellen en reeksen op je scherm. Het voelt aan als een liefdesbaby van Google en Wikipedia, met nog wat extra algoritmes erbij. Waar je bij Google over de oppervlakte van het internet scheert en bij Wikipedia kennis over een specifiek onderwerp vindt, combineert Wolfram Alpha het beste van beide.

Vooral op de gebieden van wiskunde, natuurkunde, scheikunde, economie, astronomie en statistieken is Wolfram Alpha niet te verslaan. En je kan er nog meer mee: bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel punten een bepaald woord oplevert met Scrabble, een bericht in morse ontcijferen of historische evenementen dateren. Voor toegang tot al die dynamische berekeningen moet je in de verschillende appstores wel ongeveer drie euro overhebben.

8

Wunderlist

De vriend van Eliza Spakman had altijd al Wunderlist en daarom heeft Eliza het nu ook. Samen gebruiken ze het voor boodschappenlijstjes, maar ook voor de studie is het handig. De kleine dingetjes die je makkelijk vergeet, zoals het mailen van een docent, schrijft ze op in Wunderlist. Verder gebruikt Eliza net als Lotte de app Forest. Ze heeft daar ook een extremere versie van, namelijk Flipd. Als je dat gebruikt, verdwijnen alle applicaties die er bij aankoop nog niet op stonden tijdelijk van je smartphone.

 

Eliza Spakman (masterstudent literary and cultural studies)

9

Noisli

Thuis of in de bibliotheek zijn er altijd wel geluiden die je afleiden. Maar minstens zo erg soms is totale stilte. Muziek opzetten is dan niet voor iedereen een oplossing, omdat songteksten en deuntjes al gauw weer in je hoofd zitten. Gelukkig is er Noisli om tijdens het studeren naar geluiden te luisteren die je focus stimuleren.

Noisli is net als bijvoorbeeld Coffitivity een generator van achtergrondgeluid om geconcentreerd te werken. Je kunt je eigen mix van geluiden maken uit vele opties: van een knetterend haardvuur tot aanspoelende golven en van denderende treinen tot kletterende regen. Bij de juiste combinatie filter je de storende ruis om je heen en kom je in een productieve flow.

 

10

iA Writer

Vrijwel iedereen gebruikt Word als tekstverwerker, maar Léon Melein heeft misschien een betere gevonden. Hij hanteert iA Writer als afleidingsvrije app om zijn teksten in te typen. Wie zoals Léon verstand heeft van code – zoals ** om een woord voor dikgedrukt – maakt er de meest overzichtelijke documenten mee.

iA Writer heeft alle functies van Word, maar in plaats van dat ze afleidend in je scherm knipperen, zijn ze keurig geïntegreerd. Léon gebruikt het al vanaf het begin van zijn studie voor collegeaantekeningen, notulen en essays.

 

Léon Melein (masterstudent informatiekunde)

Tot slot nog een paar tips:

Zoek je gratis lesmateriaal? Probeer eens Coursera, Khan Academy of iTunes University.

Voor collegeregistratie kun je SoundNote of Lecture Capture downloaden.

Om via een app je annotatie te regelen, zijn er EasyBib en Mendeley.

Wil je papieren notities of aantekeningen op het bord inscannen als .pdf? Gebruik Tiny Scanner, Easy Scanner of Office Lens.

Duidelijke definities vind je in het woordenboek van Merriam-Webster.

Om te videobellen zijn er Skype en FaceTime, maar ook Fring en Tango.

Voor meer informatie over Engelse woorden dan in Google Translate: Dictionary of Oxford Dictionary.

Hoeveel dagen heb je nog voor een tentamen? Daar is Exam Countdown voor.

Om uitgerust te studeren kun je met Sleep Cycle je nachtrust optimaliseren.

Inspiratie is ook niet onbelangrijk voor de studie; kijk eens wat filmpjes van TED.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties