Universiteit
Eindejaarssfeer in Onderdendam, historisch dorp recht boven Groningen

Nieuwsquiz

2020 in 12 vragen

Eindejaarssfeer in Onderdendam, historisch dorp recht boven Groningen
2020 stond vooral in het teken van de coronacrisis, online onderwijs en digitale tentamens. Maar er gebeurde natuurlijk meer op de RUG. Wandel aan de hand van twaalf vragen nog eens door het afgelopen bewogen jaar.
Door Mirjam van der Wal & Rob Siebelink
15 december om 15:43 uur.
Laatst gewijzigd op 4 januari 2021
om 13:48 uur.
december 15 at 15:43 PM.
Last modified on januari 4, 2021
at 13:48 PM.

0%

Er waren het hele jaar door problemen met het nieuwe softwaresysteem van de RUG. Welke faculteit trok in januari al aan de bel?

Correct! Fout!

De financiële administratie van de Faculty of Science and Engineering (FSE) liep direct na de jaarwisseling in de soep. Het nieuwe softwaresysteem registreerde zaken niet goed, waardoor veel bestellingen aan de verkeerde geldpotjes werden gekoppeld. Lees het het verhaal Financiële chaos bij FSE door nieuw softwaresysteem terug.

De RUG nam begin 2020 stappen om het digitale netwerk beter te beschermen. Wat was de directe aanleiding?

Correct! Fout!

In de kerstvakantie van vorig jaar werd het netwerk van de Universiteit Maastricht gegijzeld; belangrijke bestanden waren niet meer bereikbaar. De universiteit betaalde twee ton losgeld aan mogelijk Russische hackers. Lees RUG gaat netwerk beter beschermen tegen hackers terug.

Vindicat maakte kort voor de coronacrisis uitbrak met 900 leden een veelbesproken skitrip. Waar ging die naartoe?

Correct! Fout!

Noord-Italië bleek dé brandhaard van het coronavirus in Europa. Uitgerekend daar vierde Vindicat haar jubileum (hoewel Sestriere buiten de gevarenzone lag). De vereniging volgde overigens alle regels en trof geen blaam, maar kreeg wel heel veel kritiek. Lees Vindicat heeft zich verantwoord gedragen terug.

Wie kreeg dit jaar de Aletta Jacobsprijs uitgereikt, de RUG-prijs voor een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie?

Correct! Fout!

De Aletta Jacobsprijs, die om de twee jaar door de RUG wordt uitgereikt, ging dit jaar naar Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer. Arib kreeg de prijs vanwege haar 'tomeloze inzet voor de emancipatie en gelijkheid van (Marokkaanse) vrouwen in Nederland en haar strijd voor het behoud van democratische waarden'. Lees het hier nog een keer terug: Jonge meiden profiteren van de kansen in het onderwijs.

In april begon de RUG vanwege de coronacrisis met digitaal toetsen en online tentamens. UKrant hield een peiling onder studenten over hun ervaringen. Wat was toen hun grootste kritiekpunt?

Correct! Fout!

Uit de peiling bleek dat dat 85 procent van de studenten redelijk tevreden tot zeer tevreden was over de digitale toetsen aan de RUG. Tegelijkertijd gaf ruim 70 procent van de respondenten aan wel problemen te ondervinden. Voornaamste kritiekpunt was dat de toetsen te lang zijn. Lees de resultaten van de peiling hier nog een keer terug: Peiling UKrant: Digitale toetsen zijn te lang.

Na de eerste online tentamens kregen faculteiten al snel signalen dat er werd gefraudeerd, vooral door informatie uit te wisselen via WhatsApp. Op welke faculteit speelde dat als eerste en wat was de sanctie?

Correct! Fout!

De examencommissie van psychologie, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, deed onderzoek naar tentamenfraude bij de online hertentamens van statistiek I.b en statistiek II. Het cijfer van de frauderende studenten die zich vrijwillig meldden bij de commissie werd geschrapt. Maar ze kregen wel de kans om zonder gevolgen het tentamen op een later tijdstip over te doen. Je kunt het in deze verhalen nog een keer teruglezen: Psychologie zit fraudeurs op de hielen en Milde straf voor tentamenfraude .

Filosoof Pauline Kleingeld kreeg dit jaar een Spinoza, milieupsycholoog Linda Steg een Stevin; twee prestigieuze wetenschappelijke prijzen. Welke RUG-wetenschapper kreeg eerder ook een Spinoza?

Correct! Fout!

De Stevin bestaat pas sinds 2018 en ging nog niet eerder naar de RUG. De Spinoza wel. Ben Feringa (2004), Cisca Wijmenga (2015) en Lodi Nauta (2016) mochten de prijs eerder in ontvangst nemen. Daarvoor ging die naar natuurkundige George Sawatzky (1996) en medisch bioloog Dirkje Postma (2000). Lees Een Spinoza én een Stevin voor de RUG.

De RUG telt iets meer dan 36.000 studenten, een record. Ruim 8500 komen uit het buitenland, ook een record. Uit welke landen - in volgorde van grootte - komen de meeste internationals?

Correct! Fout!

Duitse studenten zijn nog steeds veruit in de meerderheid (2442), op een straatlengte achterstand gevolgd door Roemenië (540). Daarna komen Italië (456), Groot-Brittannië (425) en China (346), en dan Griekenland, Frankrijk, Bulgarije, Indonesië, Spanje, Polen, Ierland en India (allen meer dan 150 studenten). Lees het terug op Record aantal studenten op de RUG: 36.023.

Welke studentenvereniging werd aan het begin van dit academisch jaar als eerste getroffen door een corona-uitbraak?

Correct! Fout!

Dertien leden van de studentenvereniging Navigators (ruim 400 leden) bleken begin september besmet het het coronavirus. De oorsprong van de besmettingen was niet duidelijk. Volgens de vereniging waren alle coronaregels in acht genomen. De zieke studenten hadden gelukkig milde klachten en knapten redelijk snel weer op. Lees het verhaal Corona-uitbraak bij de Navigators terug.

Na zowat een halve eeuw aan de RUG wilde universitair hoofddocent filosofie Hans Harbers op zijn 65ste nog een keer iets anders. Wat ging hij doen?

Correct! Fout!

Hans Harbers ging op zoek naar laaggeschoold werk met een dienend karakter. Hij werd schoonmaker bij lichamelijk beperkten. In Een filosoof met een shortje voor kun je zijn verhaal nog een keer lezen.

In november werd duidelijk dat de RUG niet wil meewerken aan een nationaal academisch onderzoek. Over welk onderzoek gaat het?

Correct! Fout!

Het had het grootste onderzoek naar wetenschappelijke integriteit (sloppy science) moeten worden, de National Survey on Research Integrity (NSRI), Maar veel universiteiten en ook de RUG haakten af. Zwak en teleurstellend, zeiden critici: is de RUG soms bang voor wat er naar buiten kan komen? Het onderzoek rammelt, zeiden anderen: 'Wat een tijdverspilling.' Lees hier nog eens Willen we wel weten wat er misgaat?

Welke nieuwe machines zijn de afgelopen weken RUG-breed geplaatst (maar niemand die het merkt vanwege de coronacrisis)?

Correct! Fout!

De vertrouwde koffie van Douwe Egberts maakte plaats voor de biologische fairtrade bonen van Maas. De eerste signalen zijn positief. In oktober mochten werknemers alvast voorproeven: Slaagt de nieuwe koffieleverancier van de RUG voor de smaaktest?.

Nieuwsquiz 2020
Deze uitslag is om van te huilen. Enkele reis middelbare school!
Dit is een beroerde score. Wat doe jij in hemelsnaam op de uni?!
Je haalt het niveau van de universiteit omlaag. Voor jou is 'selectie aan de poort' uitgevonden.
Sloof je vooral niet uit! Jij bent van de 'zesjescultuur'.
Fraaie score. Je komt er wel.
Dit is goed werk, slechts een vraag fout. Cum laude!
Alle vragen goed. Summa cum laude geslaagd!