Lifelines is gered

Het langlopende gezondheidsonderzoek Lifelines is gered. Het ministerie van Volksgezondheid investeert de komende vijf jaar vier miljoen euro per jaar voor nieuw onderzoek.
Door Christien Boomsma

‘Wij zijn zeer verheugd met de financiële steun van alle betrokken partijen’, zegt UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen. ‘Dit betekent dat we de data- en biomaterialenverzameling verder kunnen uitbreiden, waardoor de wetenschappelijke waarde ervan vergroot.’

167.000 inwoners van het Noorden startten in 2006 als deelnemers van Lifelines. Het project verzamelt gezondheidsdata over een lange periode. De deelnemers beantwoorden vragen over hun gezondheid en levensstijl, laten metingen doen en staan biomateriaal af.

Deze gegevens vormen samen een gigantische databank die de basis vormde voor 450 onderzoeksaanvragen en zo’n 250 publicaties. Het levert informatie op over het ontstaan van ziektes, waardoor preventie, vroege diagnose en behandeling kunnen verbeteren.

Dertig jaar

De bedoeling was de deelnemers dertig jaar lang te volgen in vijf onderzoeksrondes. Na twee rondes was de startsubsidie van 106 miljoen euro op en was er geen financiering voor vervolgonderzoek. Lifelines moest inkrimpen en nieuw onderzoek werd op de lange baan geschoven. Wel bleven de gegevens en biomaterialen beschikbaar voor de toekomst.

De RUG en het UMCG hebben toegezegd de basisinfrastructuur van Lifelines ook de komende vijf jaar nog in stand te houden. De provincie Groningen is van plan met innovatieprojecten rond het project te ondersteunen.

‘Er liggen kansen op het vlak van digitalisering, productontwikkeling en preventie, bijvoorbeeld bij de communicatie tussen Lifelines en haar deelnemers’, zegt gedeputeerde Patrick Brouns.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties