Celstraf voor lid Gyas

Een 20-jarig lid van roeivereniging Gyas is door de rechtbank in Groningen schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.
Door Puck Swarte

De student heeft in oktober 2017 zijn vriend zo hard geslagen en geschopt dat het slachtoffer er onder andere een schedelbasisfractuur aan overhield. Het incident vond plaats bij het clubhuis van de studentenroeivereniging Gyas. De twee vrienden kregen onenigheid, waarna de verdachte gewelddadig werd.

‘Ik kan me nog herinneren dat ik heel boos werd. Ik heb hem een vuistslag gegeven en hem daarna horen schreeuwen en huilen. Ik vind het bizar dat ik hem zo mishandeld heb’, zegt hij.

Agressieproblemen

In het vonnis is te lezen is dat verdachte het slachtoffer eerst een ‘krachtige vuistslag in zijn gezicht heeft gegeven’, waarna het slachtoffer op de grond is gevallen. Terwijl het slachtoffer schreeuwde en huilde van de pijn, heeft de verdachte ook nog hard tegen zijn hoofd geschopt. Zo hard dat het slachtoffer er een schedelbasisfractuur en een gebroken kaak aan overhield. Hieruit concludeert de rechtbank dat verdachte met ‘immense kracht’ moet hebben getrapt.

Uit verklaringen blijkt dat de verdachte agressieproblemen heeft, die verergeren onder invloed van alcohol. Dit was al bekend vanwege een eerder incident, waar ook alcohol in het spel was. Dat de verdachte toch opnieuw veel heeft gedronken, wordt hem door de rechtbank zwaar aangerekend. Ook het feit dat omstanders ongevraagd geconfronteerd zijn met fors geweld, heeft een rol gespeeld bij de veroordeling.

Het vonnis van de rechtbank komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

13 April 2018 | 16-4-2018, 12:43