Letteren moet efficiënter werken

De letterenfaculteit gaat de komende vier jaar 10 procent bezuinigen op het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP). Prima te doen door het werk anders te organiseren, denkt het faculteitsbestuur. De faculteitsraad is er nog niet helemaal gerust op.
Door Thereza Langeler

Het plan betreft het OBP dat onder het Onderwijsinstituut (OWI) van de faculteit valt. Dat zijn bijvoorbeeld de secretariaten, de studieadviseurs en Bureau Studentzaken. In totaal heeft het OWI 57 fte aan OBP in dienst.

Dat moet minder worden. Letteren heeft het niet breed en kampt met een groot werkdrukprobleem bij het wetenschappelijk personeel, waar de faculteit zo veel mogelijk middelen voor moet vrijmaken.

Toch is het OWI-plan niet alleen maar een bezuiniging, zegt Wouter Heinen van het faculeitsbestuur. ‘Het is een heel beleidsrijk plan, dat inspeelt op een aantal grote trends. De toenemende internationalisering en automatisering, bijvoorbeeld, die veel flexibiliteit van het personeel vraagt, en de clustering van de faculteit.’

Slimmer werken

Ontslagen vallen er niet. Door her en der te schuiven met taken en door natuurlijk verloop moet het mogelijk zijn om twee vliegen in een klap te slaan, denkt Heinen: het OWI gaat slimmer werken, én er kan bezuinigd worden.

‘Bovendien wordt het voor de medewerkers ook leuker’, zegt Heinen. De studieadviseurs raken bijvoorbeeld administratief werk kwijt dat de secretaresses voor hen gaan oppakken. ‘Zo heeft een studieadviseur uitdagender werk, en op het secretariaat doen ze waar ze goed in zijn.’

De faculteitsraad is nog niet onverdeeld enthousiast. In de faculteitsraadvergadering van april adviseerde de personeelsfractie negatief over het plan.

Onduidelijk

‘We begrijpen dat er bezuinigd moet worden. En meer efficiëntie is altijd goed, maar er is nog veel onduidelijk’, zegt fractielid Floor Kuiper. ‘Daar maken we ons zorgen over.’ Volgens haar is van veel voorgestelde veranderingen nauwelijks uitgelegd hoe ze in hun werk moeten gaan en wat de gevolgen zijn.

Zo moet Bureau Studentzaken straks hét aanspreekpunt zijn voor studenten, in plaats van de secretariaten die die functie nu vervullen. ‘Maar juist bij de secretariaten zit kennis, omdat ze al lang bestaan en veel samenwerken met het wetenschappelijk personeel. Hoe voorkom je dan dat er heel veel expertise verloren gaat?’

Werkdruk

En dan is er nog de werkdruk. Want voor de wetenschappers wordt die weliswaar lichter als het OBP taken van hen overneemt, maar de personeelsfractie vreest dat het probleem dan slechts verschuift.

‘Het OBP laat op dit punt wel een iets rooskleuriger beeld zien dan het wetenschappelijk personeel’, geeft faculteitsraadvoorzitter Bastiaan Aardema toe, ‘maar zó veel beter is het nou ook weer niet.’

‘Ik snap wel dat de personeelsfractie kijkt naar wat dit betekent voor het werk van mensen’, reageert Heinen. Het faculteitsbestuur neemt de zorgen van de raad serieus, zegt hij. ‘Natuurlijk moeten alle veranderingen goed worden geregeld, en we doen niets zomaar van de ene op de andere dag.’ OWI-directeur Luuc Bruyning is bezig het plan te finetunen. ‘Daarbij luistert hij ook naar wat de werkvloer vindt.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties