Letterenfaculteit vernieuwt minorensysteem

De invulling van vrije ruimte bij de letteren gaat op de schop. Vanaf nu krijgen studenten enkel nog de keuze uit vijf minoren.
Door Puck Swarte

Volgens Luuc Bruyning, directeur onderwijs van de Letterenfaculteit, was er ‘wel erg veel vrije ruimte’ in alle bachelors van de faculteit. Ten eerste had elke studie een verplichte minor van 30 studiepunten, maar vaak gaven opleidingen daarnaast ook nog twintig of dertig punten aan vrije ruimte.

‘Waar ik me altijd over heb verbaasd, is dat we een derde van het aantal punten van een opleiding min of meer vrij gaven’, zegt Bruyning. ‘Dat vond ik eigenlijk armoede. De opleiding bestaat dan maar uit 120 studiepunten en daarnaast was er een instelling van anything goes’.

Zwemmen

Bruyning merkte dat er erg veel onzekerheid was onder de studenten, doordat er te veel keuze was. ‘Ze hadden het gevoel dat ze aan het zwemmen waren. Studenten zaten helemaal niet te wachten op de boodschap dat alles maar mogelijk was’.

De faculteit gaat het daarom helemaal anders doen. De vrije ruimte is vanaf de lichting 2016-2017 afgeschaft en studenten krijgen in het derde jaar de keuze uit vijf verschillende minoren: de educatieve minor, de career minor, de minor abroad, een premaster minor of een universitaire minor.

De nieuwe minoren worden ook wel de ‘toekomstgerichte minoren’ genoemd. De educatieve minor bereidt studenten die het onderwijs in willen voor op het leraarschap. Bruyning: ‘Deze minor moedigen wij zeer aan, er is een grote behoefte aan leraren in Nederland.’

Ander vakgebied

De career minor is bedoeld om studenten beter op de arbeidsmarkt voor te bereiden. ‘Je ziet steeds vaker dat studenten al tijdens hun bachelor een eigen bedrijfje opstarten of werken als zzp’er. Deze minor kan ze daarbij ondersteunen’. De minor abroad geeft studenten de mogelijkheid om een semester in het buitenland te studeren.

De premaster minor is een totaal nieuw concept. Mocht je er tijdens je bachelor achter komen dat je een totaal andere master wil doen, dan hoef je alleen nog maar een premaster minor te volgen. ‘Je zou bijvoorbeeld met een bachelor communicatie-en informatiewetenschappen en een premaster minor geschiedenis toegang krijgen tot de master geschiedenis. Natuurlijk staan niet alle combinaties open, maar het verbreedt de mogelijkheden aanzienlijk.’

Voor wie aan bovenstaande minoren geen behoefte heeft, is er ook nog de universitaire minor. Hiermee kan je dertig punten van een ander vakgebied volgen. Er is keuze uit meer dan twintig minoren, waaronder filosofie, recht, psychologie en neurowetenschappen.

16 April 2018 | 16-4-2018, 15:36