Kwart van studenten liet zich testen

Pilot loopt goed, wel wat kinderziektes

Kwart van studenten liet zich testen in eerste pilotweek

Bijna een op de vier studenten die de RUG afgelopen week heeft opgeroepen om zich voor een fysiek tentamen te laten testen op corona, heeft daar gehoor aan gegeven.
22 januari om 12:57 uur.
Laatst gewijzigd op 25 januari 2021
om 12:36 uur.
januari 22 at 12:57 PM.
Last modified on januari 25, 2021
at 12:36 PM.


Door Rob Siebelink

22 januari om 12:57 uur.
Laatst gewijzigd op 25 januari 2021
om 12:36 uur.

By Rob Siebelink

januari 22 at 12:57 PM.
Last modified on januari 25, 2021
at 12:36 PM.

Rob Siebelink

Hoofdredacteur
Volledig bio
Editor-in-chief
Full bio

Maandag begon op Zernike de eerste teststraat voor studenten in Nederland, nu nog als pilot. RUG- en Hanzestudenten die de afgelopen week een fysiek tentamen hadden, kregen vooraf een oproep om eerst een sneltest te ondergaan.

Er werden 413 RUG-studenten opgeroepen (medewerking is op vrijwillige basis), 93 van hen namen de moeite om naar Zernike te komen. ‘Daar zijn we tevreden over’, zegt de universiteit.

Met een negatieve test in handen, die 24 uur geldig is, konden studenten diezelfde dag een fysiek tentamen bijwonen. Als bleek dat ze het coronavirus wel hadden, moesten ze het tentamen alsnog online maken. Het is niet bekend hoeveel studenten positief hebben getest. ‘We mogen daar geen uitspraken over doen’, zegt een woordvoerder van de RUG.

Kinderziektes

Er waren wel wat kinderziektes. Enkele studenten die waren opgeroepen maar nog niet getest, kregen toch een mailtje dat hun test negatief was. Er ging iets mis met mutaties in het afsprakensysteem, zo bleek.

Studenten van wie bijvoorbeeld de afspraak was verschoven, kregen automatisch een negatieve uitslag. Dat is later hersteld. ‘Dus goed dat we zijn begonnen met een kleine groep. Daar leren we van’, zegt de woordvoerder.

Nu kunnen nog honderd studenten per dag worden getest. RUG en Hanze willen na volgende week de capaciteit verhogen door per student te rekenen met acht minuten doorlooptijd. Nu is dat nog tien minuten.

De pilot op Zernike is onderdeel van een traject van het ministerie van Onderwijs om op termijn fysiek onderwijs weer mogelijk te maken.

English