Kunstgrasvelden blijven open

De kunstsportvelden van het Sportcentrum van de RUG blijven open, ondanks de landelijke berichtgeving over kankerverwekkend rubber in kunstgrasvelden. Het centrum wacht nader onderzoek af.
Door Peter Keizer

Uit onderzoek van bandenbranchevereniging VACO bleek dit weekend dat bij een ruime meerderheid van de kunstgrasvelden hogere concentraties kankerverwekkende stoffen voorkomt dan in consumentenproducten is toegestaan. 58 van de zestig onderzochte velden voldoen niet aan de norm, meldt de NOS.

Het Sportcentrum is op de hoogte van de berichtgeving, maar houdt de velden toch open voor de spelers van voetbalverenigingen Forward en The Knickerbockers. ‘De RIVM ( Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) heeft monsters genomen van één van de twee van onze kunstgrasvelden. Daarvan verwachten we voor kerst het resultaat’, zegt Evert-Jan Nienhuis van het Sportcentrum. ‘We gaan door en wachten het onderzoek van de RIVM eerst af.’

Autobanden

De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat de korrels van vermalen autobanden hogere concentraties kankerverwekkende stoffen bevatten dan om gezondheidsredenen wenselijk is. ‘Sinds de uitzending volgen wij de ontwikkelingen natuurlijk op de voet’, reageert Hendrike Schut, directeur van het Sportcentrum.

Het is niet bewezen of het schadelijk is om te voetballen op de velden. Deugdelijk onderzoek ontbreekt. Hoe groot de blootstelling aan de kankerverwekkende stoffen mag zijn voordat het schadelijk is voor de gezondheid, is nooit onderzocht. In Nederland worden de kunstgrasvelden alleen gekeurd op milieunormen. Die staan veel hogere concentraties kankerverwekkende stoffen toe dan de normen voor consumentenproducten.

‘Onze velden voldoen ruim aan de milieunormen’, zegt Nienhuis. ‘Bij de normen voor consumentenproducten heb je het bijvoorbeeld over bijtringen die baby’s de hele dag in hun mond hebben. Dat is iets anders dan op een veld spelen.’

Huidcontact

Volgens De Volkskrant en NOS pleiten verschillende toxicologen ervoor om de rubbergranulaatkorrels die in de sportvelden worden gebruikt te beoordelen als consumentenproduct, omdat sporters huidcontact maken met de korrels en kinderen de korrels in hun mond kunnen krijgen.

Het RIVM zegt dat er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden, maar adviseert spelers om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken. Het instituut onderzoekt momenteel tweehonderd velden.

 

Foto: vrouwenvoetbalgroningen.nl

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties