Studenten belaagd door jeugd

Minstens twee RUG-studenten zijn de afgelopen tijd belaagd door een groep jeugdigen rond het Noorderplantsoen. ‘Eentje probeerde mijn fiets te pakken.’
Door Megan Embry / Vertaling Leonieke Toering

Op zaterdagavond rond 21.40 uur zat de Italiaanse PhD-studente Laura op een bankje, vlakbij de Korrewegwijk. In de verte zag ze een groepje van vier of vijf jongens tussen de acht en dertien jaar. Ze lette er verder niet op. ‘Ze waren al net zo lang in het park als ik; ik zag ze van een afstand, maar ze leken me ongevaarlijk.’

Maar toen kwamen de twee jongste jongens op haar af. ‘Ze hadden gewacht tot er verder niemand meer in het park was’, zegt ze. ‘Eentje probeerde mijn fiets te pakken, terwijl de ander voor mijn portemonnee ging. Ze bleven volhouden.’ Laura zei meerdere keren dat ze haar met rust moesten laten. De oudere jongens bleven wat op afstand en filmden de confrontatie met hun telefoon.

Laura gaf niet toe. Toen ze opstond, renden ze gewoon weg – ze vluchtten de Paramaribostraat in. Uiteindelijk hebben ze niks gestolen, omdat ik weerstand bood, maar het was heel naar.’

‘Het waren maar kinderen’

Laura deed aangifte en heeft een waarschuwing gepost op de Facebookgroep ‘Expats in Groningen.’ In een reactie daarop plaatste een andere RUG-student een soortgelijk incident – bij het Noorderplantsoen, ook op zaterdag.

‘Ik werd omsingeld door een groepje kinderen die met geweld de fiets van me afpakten waar ik naast liep. Ze gooiden hem op de grond, lachten, en liepen weg. Het waren maar kinderen, maar ik was toch bang, omdat er verder niemand in de buurt was. Ik heb in mijn aangifte een omschrijving gegeven van hun uiterlijk’, zegt Anna Algermissen.

Tussen de 11 en 17

Ze kan zich niet precies herinneren hoe ze eruit zagen. ‘Ik denk dat ze tussen de 11 en 17 jaar waren en ze ongeveer met z’n zessen.’

Woordvoerder Anthony Hogeveen van de politie zegt: ‘Als jou dit overkomt, doe dan aangifte. Als we meerdere aangiftes krijgen, weten we dat er een ontwikkeling is in een bepaalde omgeving waar we onderzoek naar moeten doen.’

Maar volgens Hogeveen is er op dit moment bij de politie niets bekend over een trend wat betreft jeugdige overvallers in Groningen. ‘Er gaat bij mij geen lichtje branden.’

Om privacyredenen is de naam van Laura gefingeerd.

English

12 June 2018 | 12-6-2018, 14:44