KEI verbiedt lachgas, maar dat is er (natuurlijk) wel

Tijdens de KEI-week zijn de beruchte ballonnen met lachgas verboden bij alle KEI-evenementen, maar studenten konden er toch heel makkelijk aan komen. De maatregel van de KEI-organisatie zette dus weinig zoden aan de dijk.
Door Edward Szekeres en Joas de Jong / Vertaling door Sarah van Steenderen

In het contract met de KEI-organisatie stond dat de kroegen en cafés die meededen aan de kroegentocht op woensdag geen lachgasballonnen mochten verkopen. Wie dit toch deed, kon rekenen op een boete van 500 euro. Ook zouden cafés drie jaar lang op een zwarte lijst komen te staan waardoor ze niet mee mochten doen tijdens het introductiefeest.

De KEI-organisatie hoopt dat deze actie studenten ontmoedigt de ballonnen te kopen. Wettelijk gezien zijn het geen drugs, maar er is nog maar weinig bekend over de langetermijneffecten van het gas, dat uit de ballon wordt ingeademd. En er is, vanuit de politieke en medische hoek, steeds meer kritiek op de verkoop ervan.

Niet ontmoedigd

Het lijkt er echter niet op dat de studenten zich ook maar iets aantrokken van het verbod. Toen UKrant een kijkje nam tijdens de kroegentocht, bleek dat de partydrug op plekken vlak naast de route gewoon werd verkocht.

Onder meer een aantal winkels in de Poelestraat bood de ballonnen aan, en feestgangers stonden in de rij voor een karretje vol ballonnen; een verrijdbare winkel die het gas verkocht waar het nodig was.

Winkels en kroegen die niet gebonden waren aan het contract met de KEI-organisatie, hoefden zich dan ook niet druk te maken om het verbod. Ze mochten de ballonnen gewoon verkopen aan KEI-lopers.

Gebruik inperken

Het is dus maar de vraag hoe effectief dit vrijwillige verbod is. ‘We doen er alles aan om het gebruik van de ballonnen in te perken’, zegt Remmie Palland, voorzitter van het KEI-weekbestuur.

‘Wij zijn tegen het gebruik en we willen het gas niet op onze evenementen’, zegt ze. ‘Daarom hadden we geen ballonnen op onze feestjes op de Grote Markt en zullen er ook geen op het slotfeest in Kardinge zijn.’

Sommige gelegenheden wilden niet meedoen aan de kroegentocht, waarschijnlijk omdat ze geld wil verdienen aan de verkoop van gas, aldus Palland. ‘Als mensen alleen maar geld willen verdienen, zullen we ze nooit kunnen overtuigen’.

De foto hierboven is niet genomen tijdens de kroegentocht op woensdag; het is een foto van de Night of the Songs op de Grote Markt op dinsdagavond.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties