Kan DNA voorspellen hoe vatbaar je bent voor corona?

Kan DNA voorspellen hoe vatbaar je bent voor corona?

Hoe kan het dat in veel gevallen gezinsleden niet besmet raken als een ervan corona heeft? Het RIVM, de RUG en het UMCG gaan onderzoeken hoe de overdracht van corona binnen gezinnen gebeurt.
Door Lydwine Huizinga
25 maart om 13:41 uur.
Laatst gewijzigd op 25 maart 2021
om 13:41 uur.
maart 25 at 13:41 PM.
Last modified on maart 25, 2021
at 13:41 PM.

Stel je hebt een gezin waarvan een aantal mensen besmet raakt met corona en anderen geen symptomen hebben. Heeft deze laatste groep dan geen corona gehad? En als ze niet besmet zijn geweest, zou het dan kunnen dat ze genetisch beschermd zijn tegen het virus?

Met dit onderzoek wil Lifelines samen met het RIVM achterhalen of op basis van DNA-informatie kan worden voorspeld wie beschermd is tegen het virus. Ook hopen de onderzoekers meer zicht te krijgen wie vatbaar is voor de bijwerkingen van een vaccinatie.

De data komt uit het coronaonderzoek van Lifelines. Lifelines is een grote studie waar ruim 167.000 mensen uit de noordelijke provincies over een langere periode aan meewerken. 

Drie generaties

‘Het onderzoeksprogramma Lifelines is bij uitstek geschikt om deze vragen te beantwoorden’, vertelt geneticus Lude Franke. ‘Lifelines is een gezondheidsonderzoek dat nu vijftien jaar loopt over drie generaties. In veel families bestuderen we grootouders, ouders en kinderen. Dit maakt het een waardevolle informatiebron.’

Door te onderzoeken hoe de overdracht van het virus binnen gezinnen verloopt en dit te vergelijken met beschikbare DNA-informatie, kan duidelijk worden of die informatie voorspelt of iemand vatbaar is voor het virus en hoe ziek je ervan wordt.

Vaccinatie

Ook kijken de onderzoekers naar deelnemers die zich laten vaccineren. Krijgen mensen die corona hebben gehad bijvoorbeeld sneller tijdelijk koorts na een vaccinatie? En hoe lang ben je beschermd tegen corona als je het al hebt gehad en nog niet bent gevaccineerd?

Het onderzoek is een onderdeel van het coronaonderzoek dat Lifelines, het UMCG, de RUG en de Aletta Jacobs School of Public Health in maart 2020 startten. Er wordt gedetailleerde informatie verzameld over de invloed van het coronavirus op de gezondheid, leef- en werksituatie van deelnemers, de risicofactoren om een infectie op te lopen en de invloed van coronamaatregelen op de maatschappij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties