Kamervragen over Yantai

D66 heeft Kamervragen gesteld over de Yantaireis die de RUG organiseerde voor leden van de universiteitsraad.
Door Peter Keizer

Kamerlid Paul van Meenen wil van demissionair onderwijsminister Bussemaker weten wat ze ervan vindt dat de universiteit een reis heeft georganiseerd voor de u-raadsleden naar de Chinese stad, waar de RUG een campus wil starten.

‘Vindt u dit een wenselijke manier van beïnvloeding van de universiteitsraad?’, vraagt Van Meenen aan Bussemaker. Ook wil hij weten wat de reis precies heeft gekost.

Eind mei reisde een delegatie van 48 RUG-medewerkers naar China. Het was deels een werkbezoek om afspraken te maken over de opleidingen die er in 2019 van start moeten gaan. Maar de reis lijkt ook bedoeld om de weerstand tegen de Yantaiplannen onder de studenten en medewerkers in de medezeggenschapsraden weg te nemen. Deze zomer moeten zij hun instemming verlenen aan de plannen voor de campus.

‘Je kunt uit mijn vragen opmaken dat ik zeer kritisch sta ten opzichte van deze hele onderneming, zoals ook wel uit het debat bleek’, reageert Van Meenen. ‘Voor een oordeel over de reis wacht ik nog even de beantwoording van de minister af.’

Kosten

Van Meenen wil ook duidelijkheid van de minister over de voorbereidingskosten voor de nog op te richten campus, die waarschijnlijk zijn opgelopen tot twee miljoen euro. Exacte cijfers daarover wil de universiteit nog niet bekendmaken.

‘Vindt u dit een verantwoorde besteding van gemeenschapsgeld dat bedoeld is voor
onderzoek en onderwijs? Hoe beschouwt u deze uitgaven in het licht van de
toegenomen meldingen over slechte werkomstandigheden op de RUG?’, vraagt het Kamerlid aan de minister.

De voorbereidingen, waaronder de reis, worden betaald uit private middelen; inkomsten uit bijvoorbeeld contactonderwijs en –onderzoek.

Academische vrijheid

De politicus wil ook weten of de minister contact heeft gehad met de universiteit over de zorgen die in de Tweede Kamer spelen over onder andere de academische vrijheid op de potentiële campus.

Afgelopen dinsdag stemde de Eerste Kamer in met een wetswijziging die de oprichting van de campus in Yantai mogelijk maakt. De senatoren plaatsten daarbij wel de opmerking dat een buitenlandse nevenvestiging alleen kan worden opgezet, als de academische vrijheid en de mensenrechten er gegarandeerd zijn.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties