Advertentie

Opnieuw dreigt kamertekort voor internationals

Slapen internationale studenten komende zomer weer op straat? Uit een prognose van de RUG en de Hanzehogeschool blijkt een tekort van 563 kamers. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
Door Koen Marée

Gezamenlijk geven de RUG en de Hanze jaarlijks hun verwachting door van het aantal inkomende buitenlandse studenten dat in aanmerking komt voor een zogenoemd ‘Short Stay’-contract bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSH). Met respectievelijk 1888 en 450 studenten van over de grenzen is het totaal voor het komende studiejaar 2338. Dat zijn er 563 meer dan de 1775 die de SSH op dit moment zou kunnen huisvesten.

Afgelopen zomer ontstond er een heuse huisvestingscrisis. Studenten die geen kamers konden vinden, demonstreerden voor en op de trappen van het Academiegebouw. De RUG regelde toen een noodopvang aan de Van Swietenlaan.

Dit jaar anticipeert de universiteit in samenwerking met de Hanze en de gemeente eerder op de aanstaande toestroom: ‘We zijn volop bezig andere locaties te vinden. Enerzijds voor in geval van nood, anderzijds voor de lange termijn. Er zal ook bijgebouwd moeten worden’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Particuliere huisbazen

De SSH heeft sinds 1 februari het pand aan de Van Swietenlaan officieel in beheer genomen. Hier zijn kamers voor honderd studenten. Maar de stichting stootte onlangs ook een oud pand aan de Van Houtenlaan af, waar 175 studenten konden wonen. De staat van dit pand voldeed niet meer aan de standaarden van de SSH.

‘Zelf hopen we dat we de aangewezen partij zullen zijn om een nieuwe locatie in beheer te nemen’, legt Jolien Stokroos uit. ‘Maar daarnaast wil ik er ook bij particuliere huisbazen op aandringen om een deel van hun kamers beschikbaar te maken voor internationals.’ Deze kamers zouden dan ook kunnen worden aangeboden op www.athomeingroningen.com, een speciale site van de gemeente, de RUG en de Hanze.

English

13 March 2018 | 13-3-2018, 12:43
Advertentie