‘De Kamer wíl dit horen’

Donderdag spreken RUG-professoren Tom Postmes en George de Kam de Tweede Kamer toe over de gaswinning in Groningen. De UK sprak vooraf kort met Postmes.
Door Traci White


Tom Postmes is hoogleraar sociale psychologie aan de RUG. Samen met Katherine Stroebe leidt hij de onderzoeksgroep Gronings perspectief, die zich buigt over de maatschappelijke gevolgen van aardbevingsschade.

Maandag heb je met een aantal Kamerleden over de aardbevingen in Groningen gesproken, toen ze hier op bezoek waren. Hoe ging het?

Postmes: ‘Het was een eer om gevraagd te worden en het was best spannend om te doen. Spannender dan een college, zou ik maar zeggen. Maar verder was het een leuke taak. Eerst heb ik ze verteld over het onderzoek [van Gronings perspectief] en onze kennisagenda van KADO aangeboden.

Vandaag spreek je de Tweede Kamer toe tijdens de hoorzitting over de aardbevingen en gaswinning. Wat is jouw doel voor vandaag?

Postmes: Ik wil de gelegenheid gebruiken om een aantal heel korte kernpunten aan te stippen. Het is belangrijk om niet alleen een snapshot te nemen van de effecten hier en nu, maar ook onderzoek te doen naar mogelijke effecten en oplossingen op de langere termijn. Er kan ook een kosten-batenanalyse worden gemaakt. Er werd op dit moment vooral rekening gehouden met de kosten op de korte termijn, maar ik denk dat een beter inzicht in de maatschappelijke effecten kan helpen om zo’n kosten-batenanalyse beter uit te voeren.

In jouw notitie benadruk je hoe ernstig de gevolgen van aardbevingsschade kunnen zijn voor Groningers. Heb je de indruk dat de impact op mensen in Groningen nog niet serieus genomen werd?

Postmes: Die indruk heb ik niet, maar ik denk wel dat velen zich nog niet echt realiseren om hoeveel mensen het gaat. Ondanks dat er zoveel bekend is over dit onderwerp, schrikken mensen blijkbaar nog steeds van de omvang die het heeft. En dat is eigenlijk ook een beetje de ontdekking die wij hebben gedaan. Wij hebben gekeken op welke postcodegebieden er schade voorkomt die erkend is door de NAM, en – heel eenvoudig – naar hoeveel mensen er in totaal op die plekken wonen. It’s not rocket science, het is een heel eenvoudige analyse. Dan kom je op 410.000 mensen. Ik had zelf niet door dat het om zoveel mensen ging en ik volg het al jaren. Dus ik denk dat het niets nieuws is, maar het is wel goed om te weten.

Wat voor impact hebben jullie onderzoeken en rapporten binnen het huidige debat over de aardgaswinning?

Postmes: Hier in de regio wordt het ontzettend serieus genomen en ik heb de indruk dat er landelijk ook veel aandacht voor is. Het is niet voor niets dat de Kamerleden mij uitnodigden. Ze wíllen dit horen. Ik heb het volste vertrouwen dat men hiervan op de hoogte wil zijn. En hoe dat volgende week doorwerkt in de besluitvorming? Dat wordt heel spannend, denk ik.

Lees hier de notitie ‘Maatschappelijke effecten van gaswinning’ van professor Tom Postmes.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties