Student uit Koeweit en Oman niet meer welkom in Maastricht

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: Faculteit geneeskunde van de Universiteit Maastricht neemt geen studenten met overheidsbeurzen uit Koeweit en Oman meer aan.
Samengesteld door Rob Siebelink
15 november om 12:19 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 15 at 12:19 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Maastricht: geen studenten uit Golfstaten

De faculteit geneeskunde van Maastricht University neemt geen studenten met overheidsbeurzen uit Koeweit en Oman meer aan, meldt het universiteitsblad Observant. De beurzenprogramma’s leveren te veel problemen op. De beide landen stellen te veel eisen aan de voertaal van de opleiding en aan ook stageplekken.

Een soortgelijk programma met Saoedi-Arabië werd al eerder stopgezet. De ervaringen met dat land waren frustrerend, schrijft Observant. Er was steeds onenigheid met de Saoedische overheid. Ook omdat de resultaten van de Saoedische studenten niet erg goed waren, en hun gedrag hier en daar problemen opleverde, stopte Maastricht in 2015 ermee.

Ter vervanging werd het programma opengesteld voor studenten uit de Golfstaten, met name Koeweit en Oman. Ook die arriveerden met een ruime overheidsbeurs, waarin het hoge instellingstarief van 32.000 euro was verwerkt.

Maar probleemloos verliep het ook hier niet. Onderhandelingen met de ministeries van Onderwijs ‘gaan anders dan bij ons en de vermenging van onderwijs en politiek’ was ook niet iets waar de faculteit blij van werd.

‘Stress onder student neemt niet toe’

Nemen de psychische problemen onder studenten echt toe? Nee, zegt voormalig hoogleraar victimologie Peter van der Velden van het Tilburgse onderzoeksinstituut CentERdata in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). In de afgelopen tien jaar is er eigenlijk niets veranderd.

Uit zijn nieuwe onderzoek blijkt dat de cijfers in tien jaar nagenoeg gelijk zijn gebleven. In 2007, 2012 en 2017 ondervond ongeveer 7 procent van de studenten en niet-studerende jongeren (ernstige) problemen met studie en werk vanwege gezondheid of psychische problemen. In alle drie de jaren voelde circa 35 procent zich regelmatig vermoeid en zo’n 9 procent had last van (ernstige) angst- en depressieve gevoelens. Minder dan 2 procent gebruikte daar medicijnen voor.

Eerdere onderzoeken geven een heel ander beeld. Deze week kwam het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) nog naar buiten met cijfers, afgeleid uit achttien eerdere onderzoeken naar studentenwelzijn. De helft van de studenten zou last hebben van problematische stress, een derde van psychisch gerelateerde klachten (zoals concentratieproblemen, faalangst en depressie) en 15 procent loopt serieus risico op een burn-out.

Het verschil zit daarin, volgens Van der Velden, dat het ISO-onderzoek geen wetenschappelijke publicaties is. ‘Er zit nogal een onderscheid tussen een rapportje of een peer-reviewd artikel waar echt streng naar is gekeken. Als een student-psycholoog meldt dat er meer aanmeldingen zijn, mag je niet concluderen dat er dus meer studenten met problemen zijn.’

Leiden waarschuwt voor aanranders

Studentenverenigingen in Leiden waarschuwen hun vrouwelijke leden ’s nachts niet alleen over straat te gaan, nadat enkele studenten zijn lastiggevallen. De politie wil inhoudelijk niet op de zaken ingaan, maar ontkent dat er sprake is van een serie-aanrander.

‘Wij hebben gezegd dat ze er alert op moeten zijn dat niemand alleen naar huis gaat, of met elkaar in contact blijven via WhatsApp of via live locaties, of samen naar huis gaan om dit te voorkomen’, zegt Rosalie Klerkx, preses van studentenvereniging Augustinus, in de Leidse universiteitskrant Mare.

Ook de internationale studentenvereniging ISN plaatste een waarschuwing op haar Facebookpagina: ‘Het is onder onze aandacht gekomen dat er de laatste weken verschillende aanvallen op studenten hebben plaatsgevonden, met name in de buurt van de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Blijf alert, en probeer in groepjes naar huis te reizen, en je live locatie naar vrienden te sturen als je naar huis gaat. Bij gevaar, BEL 112!

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties