In Groningen wonen minstens duizend ‘spookstudenten’

In Groningen wonen minstens duizend ‘spookstudenten’

Groningen telt duizend tot tweeduizend ‘spookstudenten’. Ze wonen wel in de stad, maar staan niet ingeschreven bij de gemeente, zegt raadspartij Student en Stad.
19 december om 14:35 uur.
Laatst gewijzigd op 19 december 2019
om 14:41 uur.
december 19 at 14:35 PM.
Last modified on december 19, 2019
at 14:41 PM.

Koen Marée

Door Koen Marée

19 december om 14:35 uur.
Laatst gewijzigd op 19 december 2019
om 14:41 uur.
Koen Marée

By Koen Marée

december 19 at 14:35 PM.
Last modified on december 19, 2019
at 14:41 PM.

Dat kan zo niet langer, vindt Marten Duit van de partij. Hij baseert de schatting op onderzoeken van Kences en de Wageningse gemeenteraadspartij Connect Wageningen.

In het verleden kregen studenten meer studiefinanciering als ze uitwonend waren. Door de invoering van het leenstelsel lijkt er geen prikkel meer te zijn voor studenten om zich in te schrijven. 

Portemonnee

Dat voelt de gemeente in de portemonnee: zij krijgt van de overheid 1200 euro per ingeschreven inwoner, en loopt dus geld mis als een student zich niet inschrijft. Op basis van de schatting van Duit loopt dat in de miljoenen euro´s.

Ook studenten lopen een risico. Als die zich niet inschrijven, riskeren ze een boete van 325 euro. Bovendien mogen ze niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De Partij voor de Dieren vindt het ook belangrijk dat studenten zich inschrijven. Volgens raadslid Terence van Zoelen gaat het ook om veiligheid. ‘Toen er enkele jaren geleden brand uitbrak bij het Holland Casino aan het Zuiderdiep, was niet goed in beeld wie waar woonde.’

Verdachte adressen

De gemeente werkt al aan betere voorlichting. Zo heeft ze een stand op de KEI-markt en wordt op basis van risicoprofielen een bezoek gebracht aan ‘verdachte adressen’: adressen waarvan de bewoners mogelijk niet bij de gemeente staan ingeschreven. Om deze op te sporen wordt onder meer gebruik gemaakt van gegevens van woningbouwverenigingen en DUO.

Duit wil dat het college voor de zomer met een plan van aanpak komt, maar dat ziet wethouder Paul de Rook (D66) niet zitten. Wel staat hij sympathiek tegenover de andere suggesties van Duit, die opperde om de communicatie naar studenten toe te verbeteren en te kijken of het mogelijk is om een kleine, ludieke beloning te geven aan studenten die zich inschrijven.

De voorstellen konden rekenen op steun van een meerderheid van de gemeenteraad.