Groen licht voor stadscampus

Aan de noordzijde van het UMCG verrijst vanaf 2017 een geheel nieuwe campus. De RUG en het UMCG hebben daar nu officieel hun fiat voor gegeven.
Door Tim Bakker

Na jaren van vergaderen heeft de Healty Ageing Campus nu definitief groen licht van de RUG en het UMCG. Dat werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt. De campus aan de noordzijde van het UMCG zal het nieuwe thuis worden van onder andere University College Groningen (UCG) en Usva. De ontwerpfase start begin 2017.

Op de campus gaat de RUG ook ‘multifunctionele onderwijsruimtes’ ontwikkelen, waar met name studenten van de Faculteit Medische Wetenschappen (FMW) en van farmacie colleges zullen volgen. Verder is het de bedoeling dat de dependance van de ACLO – die momenteel in het KPN-gebouw naast het hoofdstation zit – op de campus terechtkomt, net als studentenorganisaties als introductieweekorganisatie KEI, AIESEC, ESN, studentenpartijen SOG en Lijst Calimero, en de Studentenkrant.

Ruimte voor groei UCG

UCG, dat momenteel gevestigd is aan de Hoendiepskade, zal een nieuw onderkomen vinden in het monumentale pand aan Bloemsingel 1. De nieuwe locatie biedt het UCG meer ruimte om te groeien. SSH mag zorgen voor huisvesting van UCG-studenten op de campus, op de kop van de Vrydemalaan.

Nu de kogel door de kerk is, kan het UCG langzaamaan beginnen met plannen maken, zegt portefeuillehouder middelen Rob van Ouwerkerk. ‘De fase om te bepalen hoe alles eruit gaat zien, is nu aangebroken. De grond is aangekocht en er wordt gekeken naar hoe het hele gebied zal worden ingericht. Later zullen we dan nadenken over de inrichting van het gebouw.’

Dat wil niet zeggen dat er nog geen plannen liggen. ‘We hebben natuurlijk al wel ideeën over een aantal aspecten, zoals kantoren, studieruimtes en het groeiende aantal studenten. Maar we gaan pas in 2020 die kant op, er is nog weinig zeker in deze fase. We kijken ernaar uit en gaan zorgen dat UCG een mooi plekje krijgt.’

Helemaal happy

Met een nieuw pand gaat een jarenlange wens van Usva in vervulling. ‘Ik ben helemaal happy’, aldus een enthousiaste Delinah Halvorson-Molen, hoofd van het Universitair Studentencultuurcentrum. ‘We willen onze schetsen voor de zomer al klaar hebben. Daarvoor hebben we inspiratie opgedaan bij CREA (de Amsterdamse ‘Usva’, red.) en bij het nieuwe theater in Winschoten. Met die input gaan we dus wat moois maken. In 2019/2020 vieren we ons 50-jarig bestaan, dus het zou mooi zijn als het dan klaar is.’

In het nieuwe pand moeten in elk geval een eigentijds café komen, een multifunctionele theaterzaal met ruimte voor zo’n 200 personen, en diverse cursusruimtes. Het Usva wil de ruimtes het liefst zo inrichten dat ze overdag ook te gebruiken zijn voor onderwijs. ‘We hebben natuurlijk onze eigen ambities die we willen waarmaken met dit nieuwe gebouw, maar we werken ook samen met onze omgeving en stemmen onze gebouwen op elkaar af’, legt Halvorson-Molen uit.

Leven na de studiedag

Die samenwerking is een van de grote voordelen van de verhuizing, stelt ze. ‘Hoewel we nu ook een prachtig pand hebben en het ook qua cursussen goed doen, zitten we toch een beetje verstopt en worden we qua geluid en ruimte beperkt in onze mogelijkheden. Op de nieuwe campus kunnen wij voor wat leven zorgen na de studiedag, en komen wij terecht op een mooie locatie in het zicht, dicht bij een boel van onze cultuurpartners.´

Op een steenworp afstand van de nieuwe campus wordt namelijk ook gewerkt aan het cultuurcluster Ebbingekwartier. Naast de Machinefabriek, het onderkomen van het Noord Nederlands Toneel aan de Bloemstraat, wordt gebouwd aan een nieuw pand dat in 2019 onderdak moet bieden aan onder andere Club Guy & Roni, Het Houten Huis en de Noorderlingen. ‘Een win-win-winsituatie voor ons dus’, aldus Halvorson-Molen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties