Gratis zelftesten populair in hoger onderwijs

LYDWINE HUIZINGA

Er zijn landelijk al bijna 180.000 gratis zelftesten besteld door studenten en docenten. Hoeveel daarvan naar Groningen zijn gegaan is nog onbekend.

De zelftesten worden sinds 5 mei gratis aangeboden aan studenten en medewerkers uit het hoger onderwijs. Die kunnen daarmee eenvoudig en snel zelf in de gaten houden of ze misschien tóch corona hebben zonder dat ze het merkten.

Verplicht zijn de zelftesten niet. Toch hoopt de universiteit dat haar medewerkers en studenten ze massaal gaan gebruiken, zodat ‘normaal’ onderwijs weer zo snel mogelijk plaats kan vinden.

Overigens zijn de testen minder betrouwbaar dan de testen bij de GGD. Je kan dus corona hebben en negatief testen. Test je wel positief, dan moet je alsnog naar de GGD voor een controle en tot dat moment contacten vermijden.

‘Per ongeluk’

Uit landelijke cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat er op 5 mei 32.995 testen werden besteld. Op 18 mei stond de teller al op 179.347, waarvan bijna 80 procent is aangevraagd door studenten.  

De zelftesten zijn gemakkelijk online te bestellen via www.zelftestonderwijs.nl. Je ontvangt vier zelftesten op het opgegeven adres. Woordvoerder Anja Hulshof van de RUG bestelde ze al. ‘De testen worden netjes verstuurd. De levertijd kan soms wel wat verschillen. Mijn testen kwamen bijvoorbeeld drie dagen later binnen dan die van mijn collega.’

‘Ik hoor om me heen dat mensen door de zelftesten ‘per ongeluk’ ontdekken dat ze positief zijn. Zij waren er anders pas later achter gekomen’, zegt rechtenstudent Romy Cnossen. Ze is heel blij met het initiatief. ‘Zo voorkom je een hoop besmettingen. Ik vind het ook een fijn idee als ik afspreek met vriendinnen dat ik weet dat iedereen negatief getest is.’

Ideaal

Pedagogiekstudent Lucianne Siepel heeft de testen net besteld. ‘Ze zijn nog niet binnen, dus het is nog even afwachten. Ik studeer graag in een groepje met andere studenten, dan is dit wel ideaal. Vrienden van mij hebben de testen ook besteld, ik hoor er van hen goede verhalen over.’

Promovendus Guilherme Lima denkt dat de testen die afgenomen worden door professionals in een teststraat de beste optie zijn. Toch is hij van plan om de zelftesten te bestellen als hij weer naar het laboratorium gaat. ‘Je ziet dan andere collega’s, ik vind het een goed initiatief dat je jezelf van tevoren even kunt testen.’

Hoogleraar politieke economie Jakob de Haan wacht nog met het plaatsen van zijn bestelling. ‘Mijn colleges blijven vooralsnog online, dan zie ik geen noodzaak. Voor collega’s die weer ‘echt’ college gaan geven kan zo’n test allicht nuttig zijn.’

Snelteststraat

Voor wie geen zin of tijd heeft om zelf met een stokje in neus of mond te roeren, zijn de snelteststraten op Zernike en in het Wiebengacomplex een optie. Deze testlocaties zijn specifiek opgezet voor studenten en medewerkers van de RUG en de Hanze. Zij weten deze locaties onderhand goed te vinden.

‘De snelteststraat op Zernike wordt dagelijks door honderd tot honderdvijftig studenten en medewerkers bezocht’, vertelt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. Het Wiebengacomplex kan op zo’n vijftig tot vijfenzeventig dagelijkse bezoekers rekenen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties