Gezondheid achteruit door bevingen

De gezondheid van Groningers in het aardbevingsgebied is het afgelopen jaar verder verslechterd, blijkt uit onderzoek van onder meer de RUG. Dat is vooral het geval bij bewoners met meervoudige schade aan hun huis.
Door Peter Keizer

Dat blijkt uit onderzoek van de RUG, GGD en gemeente Groningen. De getroffen bewoners voelen zich veel onveiliger en hebben last van stressgerelateerde gezondheidsklachten, concluderen de onderzoekers.

Bewoners met meervoudige schade maken zich grotere zorgen over de toekomst, over de veiligheid van hun eigen huis en over toekomstige bevingen. Ondervraagden zijn bijvoorbeeld onzeker of er meer en hevigere bevingen zullen volgen, en wat de financiële gevolgen zullen zijn. Veel bewoners voelen zich ook onveiliger, omdat de overheid en de NAM de omvang van problemen en hun zorgen over hun veiligheid onvoldoende erkennen. Daar staat tegenover dat het gevoel van veiligheid nu licht toeneemt, nu er minder bevingen zijn.

‘Het blijkt dat de maatschappelijke kosten die de samenleving betaalt voor de gaswinning hoger zijn dan we tot nog toe dachten. Het gaat niet alleen om schade aan huizen en woningwaarde, maar ook om schade aan mensen’, zegt Katherine Stroebe, een van de leiders van het onderzoek.

Minder gaswinning

Sinds 2016 meten Stroebe en Tom Postmes de gezondheid, veiligheid en het toekomstperspectief voor 23 gemeentes in Nederland. Het onderzoek, waaraan bij de derde meting zo’n drieduizend respondenten meededen, wordt gedaan in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Bij de eerste presentatie in juli 2016 bleek al dat de bevingen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals slapeloosheid, concentratieproblemen en gewrichtsklachten.

Bijna alle ondervraagden (81 procent) denken dat ze zich veiliger zouden voelen als de gaswinning wordt verminderd of stopgezet, en als er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan (80 procent). Daarnaast zou het volgens de bewoners helpen als de regering volmondig de omvang van de risico’s in Groningen zou erkennen.

Vertrouwen

Het vertrouwen moet worden hersteld, denken de onderzoekers. Eerlijke en betrouwbare communicatie over de risico’s van gaswinning, transparantie in de besluitvorming en onafhankelijkheid van uitvoerders zijn van belang, concluderen ze.

‘Het is positief dat er wordt gewerkt aan verbetering van schaderegelingen, aan inspecties en aan versterking. Maar de groep mensen met meervoudige schade groeit en zij komen steeds meer in de knel. Een oplossing is om het welzijn van inwoners centraal te stellen’, zegt Postmes.

De onderzoeksresultaten worden op dezelfde dag gepresenteerd dat in Groningen een demonstratie plaatsvindt. Dinsdagavond wordt een fakkeloptocht gehouden tegen de gaswinning. Organisator Groninger Bodem Beweging verwacht meer dan drieduizend deelnemers.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties