Generatiekloof

Een docent denkt dat het glashelder is als hij verwijst naar ‘nine eleven’. Maar er zit een generatie in de collegebanken die in 2001 nog in de luiers zat, constateert UKrant-columnist Alex Steenbreker. En wat is eigenlijk een telegram?
Door Alex Steenbreker

Voorbeelden en grapjes kunnen over de datum raken op dezelfde ongeziene manier als een pak melk. Dat is slecht nieuws voor docenten. Studenten verschuiven namelijk langzaam van generatie, maar omdat hun leeftijd grofweg gelijk blijft, valt dat niet zo snel op.

Zo had ik een tijdje geleden een college over de werking van het geheugen. De docent legde uit dat een emotionele ervaring vaak beter wordt vastgelegd dan een neutrale. Hij zei: ‘Iedereen kan zich wel herinneren waar die was toen die vliegtuigen in de Twin Towers vlogen.’

Even dacht ik dat het aan mij lag, maar ik zocht het jaartal op: 2001. Veel studenten in de zaal waren jonger dan twintig jaar. Maar ja, welk voorbeeld is een goed alternatief voor nine eleven?

Bij een ander college werden eiwitten besproken die CD4 en CD8 heten. De docent grapte: ‘Dat staat natuurlijk niet voor compact disc.’ ‘Wat betekent dat ook al weer?’ dacht ik en ik hoorde de rest van de zaal hetzelfde denken. Oh, schoot me te binnen, dat is natuurlijk een cd! Even was ik trots, toen schoot ik in de lach van de traagheid van mijn begrip. Was het toch nog een geslaagd grapje.

Ik had ook eens een gastcollege van een neerlandicus. Hij legde de term ‘telegramstijl’ uit en zei erbij: ‘Dat is de stijl is die we gebruiken tijdens het whatsappen.’

Ik vroeg me af of hij het meende en of ik de uitleg misschien verkeerd begrepen had. De stijl die ik op whatsapp zie, lijkt veel meer op spreektaal. Wat hij misschien bedoelde, was meer gebruikelijk in een sms. Voor de liefhebbers: het staat voor short message service, en ook voor betalen per 160 tekens.

Op de oude mobieltjes moest je voor de meeste letters meerdere keren klikken, maar met smartphones en twee duimen is dat tempo geen probleem meer. Betalen gebeurt bovendien niet meer met geld, maar met je leven. Dat is de afschaffing van de telegramstijl wel waard.

Helemaal berucht tijdens college zijn de momenten na YouTubefilmpjes. YouTube gaat er namelijk van uit dat iedereen de ambitie heeft om bingewatcher te worden. Daarom speelt het graag automatisch een volgend filmpje af, iets wat docenten niet altijd in de gaten hebben.

Iedereen in de zaal cringet terwijl we langzaam de timer zien aflopen. Voor de liefhebbers: cringen, met z-klank na de n, is het emotionele ineenkrimpen door discomfort of plaatsvervangende schaamte. Het is geen afkorting (sorry), maar het rijmt wel op bingen.

Ik weet niet voor wie de generatiekloof duidelijker is: de jongere of juist de oudere generatie. Ik weet wel dat oudere mensen, als ze zich bewust zijn van de verschillen, zich al snel oud voelen.

Maar wat is oud, in een tijd die zo snel verandert? Mijn nichtje van vier jaar ontdekte binnen een kwartier een snapchatfunctie die mij onbekend was.

Nog even en dan is mijn generatie ook oud.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties