Geen coronaboete voor te weinig afstand in studentenhuis

Geen boete voor te weinig afstand in studentenhuis

De coronaboete voor het houden van onvoldoende afstand in een studentenhuis is van de baan. De Tweede Kamer stemde donderdag in met het voorstel om studentenhuizen ook als gezamenlijk huishouden te zien.
8 mei om 9:57 uur.
Laatst gewijzigd op 11 mei 2020
om 10:31 uur.
mei 8 at 9:57 AM.
Last modified on mei 11, 2020
at 10:31 AM.


Koen Marée

Door Koen Marée

8 mei om 9:57 uur.
Laatst gewijzigd op 11 mei 2020
om 10:31 uur.
Koen Marée

By Koen Marée

mei 8 at 9:57 AM.
Last modified on mei 11, 2020
at 10:31 AM.
Koen Marée

Koen Marée

Freelancejournalist
Volledig bio
Freelance journalist
Full bio

Eerder riskeerden studenten een boete als zij zich binnenshuis niet aan de coronamaatregelen hielden. Dat kwam omdat zij volgens de wet geen ‘gezamenlijk huishouden’ zijn. Het leidde in onder meer Amstelveen en Leiden tot boetes voor studenten die in hun eigen huis samen aan tafel zaten.

In Groningen zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld, maar het politieoptreden zorgde elders in het land wel voor verwarring en zorgen. In een studentenhuis kun je immers moeilijk afstand houden, zo wierpen critici tegen, als je een keuken, wc, douche en woonkamer deelt.

Eerst gesprek

In reactie op vragen van de Groningse politieke partij Student en Stad en het CDA gaf de gemeente aan dat de boetes inderdaad konden worden opgelegd aan samenwonende studenten. Wel zei politiewoordvoerder Evelien Aangeenbrug tegenover UKrant dat de politie er niet op uit was om daadwerkelijk te beboeten, maar eerst het gesprek aan te zullen gaan.

Het voorstel werd door de Tweede Kamer unaniem aangenomen. Onbekend is of de beslissing gevolgen heeft voor de reeds uitgeschreven boetes. Studenten moeten zich buiten hun studentenhuis, dus in de openbare ruimte, wel aan alle coronaregels houden.

advertentie