Gamen voor geld

RUG-student Sander Everink (22) doet waar veel leeftijdsgenoten van dromen: hij verdient geld met het spelen van videogames. Samen met zijn team staat hij dit weekend op het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Eindhoven, waar e-sport voor het eerst haar intrede maakt.
Door Freek Schueler

De gamingcarrière van de bedrijfskundestudent begint net als die van elke andere gamer: puur ter vermaak speelt hij computerspellen op zijn kamer. Langzaamaan wordt hij beter en beklimt hij het virtuele klassement van het strategiespel League of Legends, de game waar Everink en zijn team zich op richten.

Met een paar gamevrienden besluiten ze hun skills op de proef te stellen op een groot LAN-evenement in Drachten. Het is Everinks eerste officiële toernooi, al is het ditmaal nog met een vriendenteam. Inmiddels heeft hij tientallen toernooien gespeeld, voor teams uit België, Nederland, Turkije en Spanje. Tegenwoordig komt ‘Kitty’, zoals Everinks bijnaam luidt, uit voor het Duitse team Mysterious Monkeys.

Lucratief

Hij houdt een leuk bedrag over aan het gamen. Een professioneel e-sportteam is dan ook prima te vergelijken met traditionelere sportteams. Mysterious Monkeys bestaat uit vijf spelers (plus een reservespeler), een manager, een analist en een coach. Everinks team komt uit op het één-na-hoogste niveau.

Voor de bedrijfskundestudent wil dat zeggen dat hij tussen de duizend en tweeduizend euro in de maand verdient – het precieze bedrag mag hij niet vertellen. Bovendien worden alle reiskosten voor toernooien vergoed. Maar het gaat hem niet alleen om de centen. ‘Het spelen in teamverband en samen naar een gezamenlijk doel toewerken is heel leuk’, zegt hij.

Lager pitje

Toch ziet Everink zichzelf niet een leven lang gamen. Vanaf je 25e wordt je reactievermogen minder en kun je het niveau niet meer bijbenen, weet hij. ‘Het verdient leuk en ik zou het graag nog een jaar willen doen, maar op de lange termijn is het lucratiever om je studie af te maken.’ Vanaf volgend jaar is hij van plan het gamen op een lager pitje te zetten en de studie weer volledig op te pakken.

Want studeren en professioneel gamen gaan niet zo goed samen, heeft Everink gemerkt: afgelopen jaar waren zijn studieresultaten niet zo best. Er gaat dan ook veel tijd zitten in trainen, net als bij andere sporten. ‘In voorbereiding op een toernooi speel je elke dag tussen zeven en tien uur ‘s avonds een aantal oefenpotjes tegen andere teams’, aldus Everink. ‘Voor die tijd moet je zelf nog oefenen.’

Aankomend weekend is er zo’n toernooi. Samen met Ruben Oudshoorn, Allard de Vries, en Xander en Milan Mostertman speelt Everink dan op het GNSK te Eindhoven, waar het team de Groningse eer mag verdedigen. Hun kansen schat hij goed in. ‘Het zou me verbazen als er een team is dat ons makkelijk aankan.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties