Fake discussions

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Op sociale media zijn de afgelopen week enkele kritische geluiden geweest over het feit dat de UK (laten we man en paard noemen: de hoofdredacteur, ik dus) eind mei meegaat met een grote delegatie van de RUG om zelf eens rond te kijken in Yantai, China.

Betrokken faculteiten gaan, bestuurders gaan, leden van de universiteitsraad (studentenfracties en personeelsfracties) gaan. En inderdaad, de UK gaat ook. Is daar op voorhand iets mis mee? Om bijvoorbeeld te praten met andere westerse universiteiten die al langer een branchcampus in China hebben?

Misschien is het er geweldig. Misschien is het er afschuwelijk. Ik weet het niet. Ik weet het pas als ik er ben geweest, heb gepraat, heb gezien.

Het is niet de gewoonte van de UK om te reageren op wat deze of gene op Facebook en Twitter beweert. De UK, als elk ander journalistiek medium, roept namelijk altijd wel ergens discussie op. We zijn te kritisch of te volgzaam. We schrijven over het ene onderwerp te veel of juist te weinig. We zijn geweldig of waardeloos. Daarop telkens in verweer gaan is een gebed zonder einde en leidt tot niets.

Ik heb deze keer de behoefte om met die gewoonte te breken, naar aanleiding van een tweet over ons bericht vorige week over die delegatie naar Yantai.

Twijfel over onafhankelijkheid hoofdredacteur @UK_Groningen? De overlap van ‘zijn’ #Yantai artikel met intranet Bureau RUG geeft te denken.

Ik geef direct toe: met het bericht zullen we de Pulitzerprijs nooit winnen. Maar ‘twijfel over onafhankelijkheid’…? Het gaat hier om een simpele aankondiging waarmee we onze lezers informeren wat er op de uni te gebeuren staat; in wezen niet anders dan de aankondiging eerder in de UK dat Ben Feringa in december de Nobelprijs in ontvangst neemt. Nooit iemand daarover horen klagen, voor zover ik weet.

Dan deze:

Wie betaalt reisje hoofdredacteur @UK_Groningen met delegatie naar Yantai? Toch niet ‘t RUG-bestuur? Onafhankelijkheid pers is noodzakelijk!

De vraag (het is meer een insinuatie met een vraagteken, overigens) is op zich wel begrijpelijk en ik had de vragensteller graag antwoord willen geven, áls die de moeite had genomen om zich tot de redactie te wenden. Dan had ik kunnen antwoorden dat de UK niet ‘embedded’ meegaat, dat de UK volledige vrijheid heeft (en zal nemen) en dat de UK dit ‘reisje’ zelf bekostigt.

Er wordt tegenwoordig alom gesproken over fake news. Misschien moeten we dat ook eens doen over fake discussions. Want op deze manier is het, en helaas dus ook al op de RUG, wel erg gemakkelijk scoren vanaf het toetsenbord.

Rob Siebelink, hoofdredacteur UK

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties