Faculteiten worstelen met grote instroom

De onverwacht grote instroom bij sociale wetenschappen en de bètafaculteit zorgt voor problemen. Zalen zitten overvol en roosteraars draaien overuren.
Door Evelien Hofman en Christien Boomsma

1024 studenten meldden zich dit jaar aan voor psychologie. Vorig jaar waren dat er 450. Hoewel nog niet bekend is hoeveel studenten ook daadwerkelijk in Groningen met de studie zijn begonnen, is de toename duidelijk gigantisch.

Ook de Faculty of Science and Engineering (FSE) heeft te maken met een enorme toestroom. Doordat diverse opleidingen vanaf dit jaar in het Engels worden gegeven, meldden zich bijna dertig procent meer studenten aan.

Twee keer college

Het gevolg is dat de faculteiten moeten woekeren met ruimte. Psychologiedocenten geven hun colleges twee keer, in plaats van één keer. Contracten zijn uitgebreid, zodat er meer staf is om de werkcolleges te begeleiden. En doordat grote collegezalen in het Academiegebouw wegens renovatie niet beschikbaar zijn, is bijvoorbeeld de Stadskerk aan de Friesestraatweg ingezet.

Maar kleine werkgroepen passen niet altijd in de zaaltjes. ‘Soms zitten er werkgroepen van twaalf studenten in een zaaltje waar eigenlijk tien in passen. Met een beetje improviseren lukt dat net’, zei portefeuillehouder middelen Rita Landeweerd dinsdag in de faculteitsraad. ‘Maar als een groep wordt opgeheven, ontstaan er problemen als je ze gaat verdelen over andere groepen.’

Shoppen

Nu blijken psychologiestudenten ook nog te shoppen. De hoorcolleges zijn verdeeld over drie groepen die op verschillende tijden college krijgen. ‘Maar de colleges zijn niet allemaal op de meest ideale tijden’, zegt Landeweerd. ‘Het komt voor dat studenten gaan wisselen. Als te veel mensen dat doen, dan past het niet meer.’

Hoe GMW het probleem op gaat lossen, weet het faculteitsbestuur nog niet. ‘We hebben niet opeens meer zalen en zeker geen grotere’, zegt Landeweerd.

Zalenpuzzel

Bij FSE zijn grote problemen met de roostering. Voor docenten is het niet duidelijk welke voorzieningen of zalen ze tot hun beschikking hebben. De roosteraars zelf zijn afgesloten van telefoon en e-mail, zodat ze zich maximaal kunnen concentreren op hun hoofdtaak: het leggen van de zalenpuzzel.

‘Het is alle hens aan dek’, gaf faculteitsbestuurder Klaas Poelstra toe in een faculteitsraadsvergadering. ‘We zoeken naar oplossingen en ruimtes’, zegt hij. ‘Maar blok 2a zal minder problematisch zijn dan 1a en 1b.’

10 October 2018 | 10-10-2018, 12:32