Extra miljoenen voor LifeLines?

De RUG en academisch ziekenhuis UMCG bekijken of ze onderzoeksprogramma LifeLines met een extra bijdrage in stand kunnen houden. Dit zou jaarlijks zo’n drie miljoen euro kosten.
Door Peter Keizer

Dat staat in een memo bij de begroting van het UMCG. LifeLines is een grootschalig bevolkingsonderzoek, waarbij deelnemers uit drie generaties minstens dertig jaar lang worden gevolgd om het verloop van chronische ziekten in kaart te brengen. Het programma wordt tot eind 2017 door subsidies in de lucht gehouden, maar daarna is er geen geld meer.

De universiteit en het UMCG onderzoeken samen de mogelijkheden voor nieuwe financiering. ‘De uitkomsten zijn nog ongewis’, aldus de begroting, die eind september werd opgesteld. Het ziekenhuis houdt er daarom rekening mee dat RUG en UMCG jaarlijks een bijdrage moeten doen om het onderzoeksprogramma in stand te houden.

Miljoenen

In de begroting gaat het academisch ziekenhuis ervan uit dat het UMCG vanaf 2018 jaarlijks twee miljoen euro zal bijdragen, en de RUG één miljoen euro. ‘Deze afspraak moet nog nader worden vastgelegd met het College van Bestuur van de RUG’, schrijft Bert Schoenmaker, directeur Bedrijfsvoering, Onderzoek en Onderwijs van de Faculteit Medische Wetenschappen.

LifeLines moet jaarlijks zo’n negen miljoen euro bij elkaar zien te krijgen, blijkt uit een jaarverslag van het onderzoeksprogramma. Voor het opzetten van het onderzoek en het uitvoeren van de eerste en tweede screening van de deelnemers ontving het onderzoeksprogramma in totaal 106,1 miljoen euro van overheid, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), provincie, RUG en UMCG.

Woordvoerders van RUG en UMCG zeggen dat beide instellingen nog geen besluit hebben genomen over eventuele bijdragen aan LifeLines. De directie van het onderzoeksprogramma ‘werkt hard aan de financiering’, laat een woordvoerder weten. ‘Er worden gesprekken gevoerd.’ Verder wil de directie niet op de kwestie ingaan.

Te weinig zieken

Een jaar geleden voorspelde wetenschappelijk directeur Ronald Stolk al dat het LifeLines niet zou lukken om op eigen benen te staan. Een van de redenen is dat de data en monsters van menselijk materiaal pas over vijf of tien jaar interessant worden voor onderzoekers en bedrijven. ‘Aan het begin van het programma waren al onze deelnemers gezond, en je kunt alleen de ontwikkeling van ziektes onderzoeken als ze echt voorkomen’, zei hij.

De SP liet vorige week weten ‘geschokt’ te zijn over ‘het mislukken van LifeLines’. ‘De afgelopen jaren is er ongeveer voor honderd miljoen euro publiek geld uitgegeven aan LifeLines. Het programma beloofde honderden banen, economische groei en interesse van het bedrijfsleven. Daar is niets van terechtgekomen en nu is het geld op’, zegt fractievoorzitter Sandra Beckerman.

Algemeen directeur Saakje Mulder van LifeLines wil niet ingaan op het commentaar van de SP. ‘We gaan nu niet overal op reageren in de media’, aldus de woordvoerder.

De provincie Groningen heeft volgens Dagblad van het Noorden inmiddels besloten het onderzoeksproject geen financiële hulp te bieden. Gedeputeerde Staten meent dat het Rijk moet bijspringen. ‘We hadden er meer van verwacht’, zegt gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) tegen de krant. Hij noemt Lifelines wetenschappelijk gezien interessant, maar meent dat de provincie er weinig profijt van heeft gehad. ‘Als het gaat om de werkgelegenheid en de betekenis ervan voor het regionale midden- en kleinbedrijf, komt Lifelines niet uit de verf.’

Foto: LifeLines

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties