ESN’s eerste buitenlandse voorzitter

ESN Groningen bestaat al twintig jaar. Toch is Joey Richardson de eerste niet-Nederlandse student die voorzitter is van de internationale vereniging. Wat hem betreft maakt het niet uit waar je vandaan komt: ‘De meeste studenten zijn toch min of meer allemaal hetzelfde.’
Door Valia Papadopoulou / Vertaling door Sarah van Steenderen

Toen Richardson van Engeland naar Groningen verhuisde om natuurkunde aan de RUG te studeren, kende hij niemand in de stad. ESN bracht daar verandering in.

‘Het leek me een goede manier om mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken’, zegt hij. Hij kreeg gelijk. Met behulp van de internationale studentenvereniging was de overgang naar zijn nieuwe leven een stuk makkelijker; zijn verenigingsgenoten hielpen hem met belangrijke zaken, zoals een bankrekening openen, een fiets kopen en de route naar Zernike.

Na zijn eerste jaar in de stad was hij klaar om het nieuwe gezicht van ESN te worden. Hij solliciteerde naar de positie van voorzitter. ‘Ik wilde meer bij de vereniging betrokken zijn – en het zou ook goed staan op m’n cv’, geeft hij toe. ‘Het leek me iets waar ik goed in zou zijn. Dus ik solliciteerde ernaar en kreeg toen de baan’, legt hij uit.

Eerste international

De Groningse tak van ESN bestaat al sinds 1989, maar Richardson is de eerste buitenlandse voorzitter van de vereniging. Wat betreft het nemen van beslissingen denkt hij niet dat hij erg verschilt van zijn Nederlandse voorgangers, al zullen de vergaderingen wel allemaal in het Engels gevoerd moeten worden. ’De meeste studenten zijn toch min of meer allemaal hetzelfde, dus meestal zijn ik en de andere, Nederlandse leden van de commissie het gewoon met elkaar eens.’

Wat is ESN?

Het Erasmus Student Network (ESN) Groningen is een van de grootste studentenverenigingen in de stad. Ze organiseert voornamelijk activiteiten voor buitenlandse studenten, zoals een introductieweek aan het begin van elk semester en verschillende evenementen gedurende het jaar. Maar ESN helpt ook Nederlandse studenten die op uitwisseling gaan, bijvoorbeeld met de Meet Your Country Fair die in mei gehouden wordt. De vereniging is nog op zoek naar bestuursleden voor 2017/2018.

De verschillen komen echter wel naar voren als het gaat om de behoeftes en verwachtingen van studenten die naar Groningen verhuizen. Buitenlandse studenten hebben immers een andere kijk hebben op de Nederlandse cultuur en de universiteit, aldus Richardson. Omdat hij zelf uit het buitenland komt, vindt de voorzitter dat hij zich per definitie wat beter kan verplaatsen in hoe internationals zich voelen. Maar de andere bestuursleden begrijpen het vaak ook wel, stelt hij: ‘Veel Nederlandse leden zijn zelf op uitwisseling geweest, dus ze weten uit persoonlijke ervaring hoe het is.’

Integratie

Een van de grootste zorgen van het huidige bestuur – en die ook gedeeld wordt door de RUG en de Hanzehogeschool – is de integratie tussen de Nederlandse en de buitenlandse studenten. ‘We proberen meer manieren te verzinnen om Nederlandse studenten bij het internationale studentenleven te betrekken’, zegt Richardson. Daarom organiseert ESN evenementen zoals Integration Night. Ook hebben ze hun Buddy System, waarin ze Nederlandse studenten aan buitenlandse studenten koppelen (soms halen ze ze zelfs op van Schiphol) nieuw leven ingeblazen.

Hij zegt dat het afgelopen jaar als voorzitter van de vereniging goed voor hem is geweest, vooral als het op spreken in het openbaar aankomt. ‘Het was een fantastische ervaring en ik heb veel geleerd over leidinggeven’, zegt hij. Het hoogtepunt voor hem was toen hij aan het eind van de introductieweek alle nieuwe buitenlandse studenten toesprak. ‘Ik voelde echt die adrenaline die je krijgt als je heel veel mensen toespreekt’, zegt hij.

Ook na zijn voorzitterschap wil Richardson betrokken blijven bij ESN. Hij is trots op wat de vereniging onder zijn leiding heeft bereikt. En hij is nog altijd even enthousiast over wat ESN in de toekomst voor studenten – ook na hun afstuderen – kan betekenen. ‘We willen de introductieweek nog beter en professioneler maken, zodat studenten het gevoel krijgen dat ze hier heel lang kunnen blijven.’

Foto: Niels de Vries

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties