RUG-hoogleraar onderscheiden

Erik Knorth, emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de RUG, is vrijdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Door Thereza Langeler

Knorth ontving de onderscheiding van de burgemeester van zijn woonplaats Renswoude, tijdens het symposium 50 jaar Orthopedagogiek in Martiniplaza in Groningen.

Vanaf 2004 werkte Knorth als hoogleraar orthopedagogiek aan de RUG. Daarvoor werkte hij onder meer in Utrecht, Amsterdam en Leiden. Hij is tweemaal in zijn carrière beloond voor uitmuntend wetenschappelijk onderzoek. In 2010 kreeg Knorth de Ubbo Emmius Colleghie Award, en in 2016 de Lifetime Achievement Award van de European Scientific Association of Residential & Family Care for Children and Adolescents (EUSARF).

Betere jeugdzorg

Knorths werk richt zich op kinderen met gedrags- en opvoedingsproblemen. Hij heeft zich altijd bezig gehouden met de jeugdzorg. Niet zonder resultaat: hulpverleningsprogramma’s zijn dankzij Knorths onderzoek effectiever en betaalbaarder geworden. Hij heeft vooral een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de zogenaamde residentiële jeugdzorg. Daarbij wordt een kind dat niet thuis kan opgroeien in een tehuis geplaatst.

Naast zijn wetenschappelijke werk heeft Knorth ook veel gedaan als bestuurder, spreker en organisator, bijvoorbeeld voor de EUSARF. Zelf richtte hij een ‘academische werkplaats’ op, het Collaborative Centre on Care for Children and Youth (C4Youth). C4Youth ondersteunt de praktijk van de jeugdhulp met kennis en onderzoek.

08 June 2018 |