Erasmus: Tweede camera verplicht bij online tentamen

Erasmus: Tweede camera verplicht bij online tentamen

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: De Erasmus Universiteit Rotterdam stelt tweede camera verplicht bij online tentamen.
Samengesteld door Rob Siebelink
22 januari om 11:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 januari 2021
om 15:49 uur.
januari 22 at 11:29 AM.
Last modified on januari 22, 2021
at 15:49 PM.

Erasmus: mobieltje als tweede camera

Studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) moeten hun mobieltje instellen als camera als ze een online tentamen doen waarbij proctoringsoftware wordt gebruikt. Dat heeft het college van bestuur van de Rotterdamse uni bepaald om fraude tegen te gaan, schrijft Erasmus Magazine.

Tijdens proctoringtentamens stond de webcam al aan. Die laat alleen de student zien die het tentamen maakt. De EUR hoorde dat studenten alsnog kunnen frauderen door een spiekbriefje op het scherm te laten zien. De camera van een mobieltje moet daarom op het scherm zijn gericht.

Overigens zegt het hoofd studentenadministratie dat er nog geen berichten over zo’n vorm van fraude zijn gemeld. Docenten en decanen zijn verdeeld, zo tekent Erasmus Magazine op. De een is groot voorstander, de ander fel tegenstander.

Studie naar wisselwerking mens en dier

De Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een Centrum voor DierMens-studies. Het onderzoek op Nederlandse universiteiten naar de wisselwerking tussen mens en dier is nu veel te versnipperd, zegt UvA-docent Maarten Reesink in Folia.

In de wetenschap staat onderzoek naar mens en dier los van elkaar, stelt hij. Als je je bezig wil houden met dieren kom je terecht bij biologie, wat onder de natuurwetenschappen valt. Daartegenover staan de sociale- en geesteswetenschappen waarin de mens centraal staat.

Maar ook dieren zijn sociaal actieve en intelligente individuen, vindt Reesink. ‘Nu we ons realiseren dat dieren taal en cultuur hebben, is het van belang om samenwerkingen aan te gaan tussen natuur-, sociale- en geesteswetenschappers.’ 

Noodkreet Observant over (gebrek aan) openheid

‘Deze week kreeg ik een bijna wanhopig appje van een van onze redacteuren. Het was weer raak, op de agenda van de faculteitsraadsvergadering van Science and Engineering stond opnieuw helemaal niets.’ Zo begint een noodkreet van hoofredacteur Riki Janssen van Observant, het universiteitsblad van de Universiteit Maastricht.

Er was wel degelijk veel te bespreken, zo wist de redactie, maar op de opening, de notulen en de rondvraag na was alles vertrouwelijk gemaakt. Het is geen incident, beschrijft Riki Janssen. De meeste faculteiten doen het; zodra iets van gewicht ter tafel komt, gooien zij de deur dicht. Al jaren, stelt de hoofdredacteur.

Ze schrijft verder: ‘Uit angst voor geruchten en onrust, klinkt het meestal. Nou, die geruchten zijn er toch wel, en wat de onrust betreft: die krijgt alle ruimte als informatie achterblijft en mensen het gevoel hebben dat ze niets in te brengen hebben. Of je oogst het tegenovergestelde: onverschilligheid.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties