advertentie

 

Minister: straf voor Vindicat terecht

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven staat achter het besluit van de RUG en de Hanzehogeschool om de bestuursbeurs van Vindicat dit jaar in te trekken.
Door Thereza Langeler

Dat schrijft ze in een antwoord op Kamervragen van Kirsten van der Hul (PvdA). Van der Hul stelde de vragen nadat onlangs bekend werd dat er in december een geweldsincident was gebeurd bij Vindicat, waarbij twee leden een derde lid mishandelden.

De mishandeling was in strijd met de Gedragscode Studentenorganisaties, die Vindicat afgeloen zomer ondertekende. Bovendien verzuimde het bestuur de RUG op de hoogte te stellen van het voorval. Ook daarmee overtrad Vindicat de Gedragscode.

‘Onbegrijpelijk’

‘Ik vind het daarom zeer begrijpelijk dat de colleges van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool nu hebben besloten om definitief de bestuursbeurzen voor dit collegejaar in te trekken’, stelt minister Van Engelshoven. Naar aanleiding van een eerder incident waren de beurzen al op voorlopige basis opgeschort.

De rector van Vindicat, Marc Mohr, zei zich er niet van bewust te zijn geweest dat hij het incident had moeten melden. Dat noemt de minister ‘onbegrijpelijk’. Wel zegt ze er nog steeds vertrouwen in te hebben dat Vindicat, samen met de RUG, de Hanzehogeschool en de gemeente, werkt aan cultuurverandering.

Accreditatie

Vindicat begint binnenkort aan een nieuwe ronde accreditatie, waarbij een speciale commissie beoordeelt of de vereniging zich voldoende voor die verandering heeft ingezet. Bij een positief oordeel kan Vindicat volgend jaar gewoon weer een bestuursbeurs tegemoet zien.

Oordeelt de accreditatiecommissie negatief, dan kan dat ertoe leiden dat de vereniging geen financiële steun meer krijgt en ook niet meer welkom is bij officiële plechtigheden. ‘Dit lijken mij de juiste stappen om een gewenste cultuurverandering voor elkaar te krijgen’, zegt Van Engelshoven.

18 May 2018 | 22-5-2018, 15:44