Eindelijk, na anderhalf jaar, een aannemer voor Feringa Building

Eindelijk is er een aannemer gevonden voor de bouw van de prestigieuze Feringa Building van de Faculty of Science and Engineering. Anderhalf jaar nadat de RUG de aanbesteding stopzette.
Door Zander Lamme

Twee bedrijven die bij de plannen betrokken zijn – Ector Hoogstad Architecten en adviesbureau Dukers & De Cock – bevestigen dat er inderdaad een aannemer gevonden is. Woordvoerder van de RUG Jorien Bakker bevestigt dat de contractbesprekingen zich in de eindfase bevinden.

De Feringa Building moet Nijenborgh 4 vervangen, dat ernstig verouderd is en in toenemende mate kampt met problemen. Bovendien groeit de faculteit snel, waardoor het steeds moeilijker wordt plaats te bieden aan de alsmaar uitdijende groep studenten en medewerkers.

Twaalf voetbalvelden groot

Het nieuwe gebouw moet ongeveer 1400 studenten en 850 medewerkers huisvesten op 62.000 vierkante meter, ruim twaalf voetbalvelden groot. Het komt vol te staan met de modernste, trillingsvrije laboratoria en zou in 2022 in gebruik genomen moeten worden. Het is onduidelijk of die datum nog steeds van kracht is.

In juli 2017 meldde de universiteit al dat de aanbestedingsprocedure was gestaakt. De aantrekkende economie speelde de universiteit parten. Door de hoogconjunctuur hebben aannemers hun handen vol. Dat leidt tot grote personeelstekorten; in het tweede kwartaal van vorig jaar waren er ruim 16.000 vacatures (CBS). ‘Voortzetting van de procedure zal leiden tot een onoverbrugbaar verschil tussen het projectbudget en de verwachte inschrijfsommen van de aannemers’, meldde het faculteitsbestuur toen.

Het faculteitsbestuur van Science en Engineering, waarvoor het gebouw bedoeld is, besloot daarom te kijken hoe er bezuinigd kon worden. Bouwadviesbureau Dukers & De Cock voerde die ‘second opinion’, zoals het werd genoemd, uit. In september liet de RUG weten dat de ‘laboratoria, kantoren en onderwijsomgevingen buiten de aanpassingen zijn gehouden’.

Verplaatsing

‘In overleg met het ontwerpteam zijn slimmere productspecificaties opgesteld die prijstechnisch gunstiger zijn voor de universiteit, zonder dat het ten koste gaat van degelijkheid. Het hele ontwerp is hierop getoetst en waar mogelijk aangepast’, meldde de RUG. De duurzaamheid en aardbevingsbestendigheid uit het oorspronkelijke plan bleven hetzelfde.

Het grootste verschil was de verplaatsing van het gebouw tachtig meter naar het zuiden. Daardoor kan het gebouw in ‘één grote bouwfase’ worden gerealiseerd. Eerder was het de bedoeling om de Feringa Building in twee fases te bouwen. Het zuidelijke deel zou afgelopen jaar al gebouwd moeten zijn; het noordelijke deel zou dan in 2021 volgen.

Medewerkers van Science en Engineering zijn blij dat hun nieuwe gebouw eindelijk in zicht lijkt te komen. ‘We beginnen hier ondertussen behoorlijk ongeduldig te worden, dus als er op korte termijn niet duidelijk wordt wat de plannen en tijdschema’s zijn, verliezen we wel een beetje het vertrouwen dat het goed gaat komen’, zegt onderzoekstechnicus Arjen Kamp.

Ook voorzitter Hanne Bosch van studievereniging De Chemische Binding is verheugd. ‘Dit is absoluut goed nieuws.’ De vereniging heeft waarschijnlijk de minste vernieuwende elementen van alle onderdelen die verhuizen. ‘Een kantoortje, een opslagruimte, een ledenruimte. Dat is nu nog gefragmenteerd, maar het komt in een ruimte. Mijn voor-, voor-, voorganger heeft voor die plannen nog om tafel gezeten.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties