Dit moet je doen als je verkoudheidsklachten hebt

De bewoners van Huize Maze tijdens de lockdown. Foto Reyer Boxem

Koorts? Dan mag niemand de deur uit

Dit moet je doen als je verkoudheidsklachten hebt

Het is topdrukte bij de telefoonlijn van de GGD. Wat moet je nou als je er niet door komt om een afspraak te maken voor een coronatest, maar je wel verkouden bent? En kunnen je huisgenoten dan eigenlijk wel naar buiten?
22 september om 15:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 22 at 15:21 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

22 september om 15:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

september 22 at 15:21 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Geef het bellen niet te snel op, zegt Hanneke Mensink, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen. Dat is het samenwerkingsverband van hulpverleningsdiensten en openbaar bestuur, waaronder de gemeente Groningen en GGD Groningen. 

Zakt na drie mislukte belpogingen en uren in de wacht de moed je in de schoenen? Probeer dan ook eens de website coronatest.nl, waar je kunt inloggen met je DigID en online een afspraak kunt maken. Een garantie voor succes is het niet, want ook via de website lukt het niet altijd, maar proberen moet. 

Blijf vooral thuis

Maar goed, na tig mislukte pogingen met milde verkoudheidsklachten – bijvoorbeeld een loopneus en keelpijn – is de kans groot dat je bij jezelf denkt, ‘ik geloof het wel, ik ziek het gewoon uit’.

Wat doe je dan? Thuisblijven! Niet met vrienden afspreken, niet zelf je boodschappen doen, niet even snel langs de drogist voor een paracetamol. ‘Je moet wachten tot je klachten 24 uur over zijn’, zegt Mensink. ‘Daarna kun je pas weer naar buiten.’ 

Ben je alleen verkouden? Dan kunnen je huisgenoten, mits zij géén klachten hebben, wel naar buiten. Kunnen ze, terwijl jij driftig naar een nieuwe Netflixserie zoekt, mooi even boodschappen voor je doen. En jij zit ziek natuurlijk niet in de gemeenschappelijke kamer, of bij je favoriete huisgenoot, maar lekker in je eigen kamer tot je beter bent.

Quarantaine voor het hele huis

Heb je naast milde klachten zoals een loopneus en hoestbuien ook een verhoogde temperatuur of zelfs koorts? Dan is het nog belangrijker om allereerst die testafaspraak te maken. 

Daarnaast blijf jij niet alleen thuis, maar mogen ook je huisgenoten de deur niet uit. Het beste is dat iedereen thuis blijft totdat jij weer 24 uur klachtenvrij bent. Ontwikkelen je huisgenoten ondertussen klachten? Laat hen dan even teruglezen wat ze moeten doen. En ja, dat kan betekenen dat jij, al ben je inmiddels beter, thuis blijft omdat je huisgenoot koorts heeft.

‘Met name in de leeftijdsgroep 18 tot 24 zien we een grote toename in het aantal besmettingen. Dat komt omdat mensen zich niet echt aan de regels houden’, legt Mensink uit. ‘Denk dus niet ‘het is maar een verkoudheidje’, want dat weet je niet 100 procent zeker.’ Als je samen je verantwoordelijkheid neemt, voorkom je dat je buiten de deur per ongeluk anderen besmet.

Bel je huisarts

En wat doe je nou als je zwaardere klachten ervaart, zoals kortademigheid? Bel dan niet met de GGD, maar altijd je huisarts. Hierbij benadrukt Mensink wel om je gezonde verstand te gebruiken. ‘Zou jij je huisarts bellen als je griep hebt? Nee toch? Dan meld je je ziek en blijf je thuis totdat je je beter voelt. Maar als je het benauwd hebt, als je het gevoel hebt dat je geen lucht krijgt en denkt ‘dit voelt niet goed’, dan moet je je huisarts bellen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties