Dichterlijke vrijheid

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Om de twee weken laat onze columnist Gerrit Breeuwsma zijn licht schijnen over de universiteit. En over de school van zijn kinderen. En over Ben Feringa. En over de appeltaart die zijn vrouw bakt. En over andere taartjes.

Er lijkt weinig samenhang als ik dit zo opschrijf (en die is er natuurlijk wel, laat ik hem niet tekortdoen). Maar dat is het mooie van een column. Een column kan overal over gaan. Sommige auteurs haken in op de actualiteit, anderen bezingen de natuur, weer anderen de liefde. Ze kunnen bespiegelend zijn, melancholisch, bijtend of verzoenend.

Columns kunnen gaan over iets wat echt is gebeurd. Of over iets wat totaal uit de duim is gezogen. Er kan een concrete aanleiding zijn, of juist niet: een vluchtige gedachte, een anekdote, een herinnering, een opgevangen (of zelfs geheel verzonnen) gesprek.

Om al die redenen is, ik heb het nog eens nagezocht, een column moeilijk te definiëren. Veel verder dan het formele en weinigzeggende ‘een regelmatig terugkerende korte tekst die op een vaste plaats en/of in een vaste typografie en vormgeving wordt gepubliceerd en met vaste omvang’ ben ik niet gekomen. Eigenlijk is het niet eens een definitie, meer een vormbepaling.

Maar daar ligt ook de schoonheid en de kracht van de column: er zijn nauwelijks beperkingen. Alles mag (nou ja, veel). Ook van de rechter. Journalisten en commentatoren zijn gebonden aan zekere (juridische) gedragsregels (belediging of smaad) en maatschappelijke (fatsoens)normen. Maar een columnist heeft nog een paar vierkante meter extra speelruimte.

De UK is op zoek naar zo’n columnist (zie de oproep op onze site). Geen Breeuwsma, want die hebben we al, maar een student die kan schrijven en durft te schrijven. Die oorspronkelijk denkt. Die zich elke dag weer verbaast en verwondert. Die lief kan zijn als ie lief moet zijn en kan uithalen als ie moet uithalen.

De RUG telt ruim 31 duizend studenten. Eentje daarvan zou een nieuwe Sylvia Witteman of nieuwe Aaf Brandt Corstius kunnen zijn.

Rob Siebelink, hoofdredacteur

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties